Трима български "шпиони" осъдени в Гърция по бързата процедура

Трима български граждани са арестувани в гръцкия град Орестиада и осъдени по бързата процедура на 15 месеца затвор за шпионаж, съобщиха в петък гръцките медии. По -късно информацията бе потвърдена и от българското военно министерство.

Осъдените са двама наши военнослужещи – сержант (36 г.) и редник жена (35 години), и цивилен на 46 години. По неофициална информация двамата военни са от Пловдивския гарнизон.

Сержантът и редникът са семейна двойка. Двамата са били в редовен годишен отпуск и са пребивавали в Гърция като туристи. От Министерството на отбраната категорично отрекоха версията, че са били, както твърдят гръцките медии, на “шпионска мисия” в съседната страна, която ни е военен съюзник в рамките на НАТО.

Според гръцкия вестник “Та неа” имената на арестуваните са Йордан и Димитрина Чапови, а на третия българин - Георги Граматиков, който е шофирал автомобила.

Гръцките медии, които отделят доста внимание на случая, твърдят, че тримата българи били заснели десетки гръцки полигони и други военни обекти в района на граничната област Еврос в Северна Гърция. Те били задържани, след като били забелязани от военен близо до един от обектите във вторник.

Осъдени са по бързата процедура за шпионаж, пак според съседските медии, и предстои да бъдат екстрадирани. Българите обаче обжалват присъдата и остават на свобода до произнасяне на окончателното решение. Пак според гръцките медии двамата военнослужещи обяснили, че искали да публикуват снимките на обектите в българско военно списание, но от военното министерство опровергаха тази информация.

Според действащото българско законодателство случаят е в правомощията на българското външно министерство, тъй като задържаните зад граница българи са със статут на цивилни лица.

Гръцкият вестник “Авриани” отива надалеч, като пише, че ставало дума за един от най-сериозните случаи на шпионаж срещу Гърция. Според публикацията двамата български офицери (всъщност редник и сержант – б.р.) служели в американска база, а сътрудникът им бил замесен в различни мръсни афери, свързани с българската мафия. Вестникът продължава да раздува историята, като коментира, че гръцките тайни служби са силно притеснени от дейността на американски, български и македонски агенти в цяла Северна Гърция.

Вестник “Та неа” пък пише, че гръцката разузнавателна служба е знаела от по-рано за действията на тримата български граждани, но ги е следяла до последния момент, за да разкрие пълния им план и целта им. Източници на вестника коментират, че на случая нямало да се обърне твърде голямо внимание, тъй като от една страна ставало дума за граждани от страна съюзник в ЕС и НАТО, а от друга – заснетият материал не бил строго секретен.

През ноември миналата година за подобни любителски фотографски изпълнения двама редници от българския контингент в Афганистан, охраняващ военното летище в Кандахар, бяха отзовани в България.

Още от Балкани