Трима български военнослужещи ранени при обстрел в Кербала

Няма опасност за живота на тримата военнослужещи, ранени снощи при минометен обстрел на база "Кило" в Кербала. Нападението е станало около 23.22 ч. българско време, когато три мини са попаднали на територията на базата.

Министърът на отбраната Николай Свинаров каза пред журналисти, че се проверява дали мините не са изстреляни от сградата на изоставена болница на около 100 метра от лагера. Той припомни, че и при предишни случаи е имало подозрение, че от старата сграда се изстрелват мини.

Шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев заяви, че последната минометна атака не се различава от предишните, но този път огънят е бил по-точен и мините са попаднали в района на лагера, където ранените са изпълнявали задачи.

Единият от ранените военнослужещи вече е напуснал медицинския пункт на базата, заяви още във вторник сутринта пресаташето на Министерството на отбраната Румяна Стругарова.

Ранените са сержант Милен Евгениев Николов, зам.-командир на взвод, редник Петър Димитров Ковачев, мерач на картечница, редник Станислав Иванов Мишинов, автоматчик. И тримата са се свързали със семействата си и са ги уведомили лично, че не са пострадали тежко.

Състоянието на тримата е стабилно, няма опасност за живота им, каза ген. Никола Колев. По думите му единият е в строя, а другите имат осколки, които хирурзите вадят. Ще се прецени дали трябва да се върнат в България, или ще ги излекуват на място.

Ген. Колев каза, че мерките за безопасност се усъвършенстват всеки ден. Той посочи, че заповедта за преместването на батальона в новата база в Дивания ще бъде дадена, когато приключи работата по планирането и подготовката. Преди да сме се убедили, че всички необходими условия за живот и безопасност са осигурени в новия лагер, няма да дадем разрешението, заяви ген. Колев.

Споделяне

Още от България