Трима бивши полски президенти призовават Варшава да се откаже от ветото върху бюджета на ЕС

Валенса (ляво), Коморовски и Квашневски

Трима бивши полски президенти призоваха днес действащия държавен глава Анджей Дуда да не налага вето на бюджета на ЕС, предаде ДПА.

Унгария и Полша блокират приемането на дългосрочния бюджет и пакета за възстановяване на европейската икономика от коронавируса заради спор около разпоредбите за върховенството на правото.

Бившите президенти Лех Валенса, Александър Квашневски и Бронислав Коморовски критикуваха позицията на Варшава в отворено писмо, публикувано днес, съобщава полската информационна агенция ПАП.

Ветото би било оправдано, ако пакетът предложения бе несправедлив към Полша. Случаят обаче не е такъв, тъй като полското правителство е помогнало за договарянето му, посочват бившите президенти.

"Затова призоваваме полския президент, премиера и правителството да спрат да изнудват другите членки на ЕС с вето върху бюджета", заявяват те.

Министрите на външните работи на ЕС ще се срещнат по-късно днес чрез видеоконферентна връзка в опит да решат проблема, защото времето притиска и сегашният бюджет изтича в края на годината.

Според високопоставен европейски дипломат останалите 25 членки на общността ще бъдат готови да започнат алтернативна процедура без участието на Будапеща и Варшава, ако до утре няма положителен сигнал.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?