Трима бяха арестувани на поредния незаконен Луков марш

Трима бяха арестувани на поредния незаконен Луков марш

В събота вечерта около 600 привърженици на крайнодесните формации се включиха в шествието Луков марш по улиците на София, което за трета поредна година се проведе, въпреки забраната на Столичната община.

Участниците бяха ескортирани от множество полицаи, а от МВР съобщават за открити множество общоопасни средства при извършените обиски. В резултат на проверките са задържани трима мъже. Един от тях е полски младеж, който бе арестуван, защото е участвал в марша с маска на лицето.

Самото шествие беше накъсано от полицията като се пропускаха групи от по 50 души. Едва при паметника на Васил Левски колоната се събра.

По-рано през деня стана ясно, че община не е разрешила провеждането на Луков марш. Организаторите на събитието бяха получили разрешение само за поставянето на цветя пред къщата на ген. Христо Луков, която се намира на ул. "Тракия" 1.

Решението на общината бе взето след получени съгласувателни писма от прокуратурата, МВР и ДАНС.

Луков марш е шествието, с което всяка година крайно десните формации почитат паметта на ген. Христо Луков (1888-1943). Той е прочут военачалник от времето на Първата световна война. От 1935 до 1938 г. е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов.

Луков е бил водач на "Българските национални легиони", която някои историци определят като крайнодясна и пронацистка организация, чиито последователи са били основно младежи.

Срещу Луков марш в четвъртък се обявиха столичните общински съветници от БСП и ДПС. Те определят шествието като демонстрация, организирана от пронацистки и ксенофобски сили.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?