Трима чиновници уволнени заради фалшивите дипломи от ВУЗ

Трима от служители от Министерството на образованието и науката (МОН), които бяха замесени в скандала с легализирането на фалшивите дипломи, са уволнени, съобщиха в петък от просветното ведомство.

Други трима чиновници ще бъдат понижени за една година, а един се е разминал със забележка.

Провинението на служителите е, че не са изпълнявали или са възпрепятствали служебните си задължения и са нарушавали етичния кодекс на чиновника, показва вътрешната проверка на МОН по случая.

В началото на февруари заподозрените в легализирането на фалшиви дипломи чиновници бяха временно преместени на работа в друга дирекция, докато течеше разследването на случая. Престъпната схема за узаконяване на документи за висше образование бе разкрита при специализирана акция на столичната прокуратура и Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”.

Чиновниците от МОН легализирали за чужбина фалшиви дипломи от български университети в продължение на две години.

Те имали достъп до информационната система във ведомството и чрез нея въвеждали със задна дата номерата на фалшивите документи. Нелегалните дипломи били засечени в съседни на България държави.

Седмица преди публичното обявяване на акцията, в гръцките медии се появиха материали за фалшиви свидетелства за висше образование, идващи от България, Румъния и Русия. Според местната преса документите били за завършено медицинско, юридическо и икономическо образование.

Тогава просветният министър Даниел Вълчев отказа да назове имената на кои български университети са замесени в скандала и за колко дипломи става дума. Той обеща да бъде създадена нова система за контрол на легализацията на дипломите за средно и висше образование, която включва и публичен регистър със сканираните дипломи.

Споделяне

Още по темата

Още от България