Трима депутати не са подали декларации за конфликт на интереси

Трима депутати не са подали декларации за конфликт на интереси

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и независимите депутати Георги Георгиев и Христо Величков не са подали декларации за конфликт на интерес в установения срок, който изтече на 30 април, съобщи в парламента в петък депутатът от НДСВ Олимпи Кътев.

Преди това Народното събрание реши проверката за наличие на конфликт на интереси на лицата, заемащи публични длъжности, да се извършва от парламентарната Комисия по въпросите на държавната администрация.

Проекторешението за промяна в правилника за работата на Народното събрание, внесено от Татяна Дончева от левицата и Христо Бисеров от ДПС, предлагаше дейността по предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси да се възложи на постоянната комисия за борба с корупцията. Комисията по правни въпроси обаче не подкрепи това предложение и от своя страна предложи проверката да се извършва от Комисията по въпросите на държавната администрация.

С промяната в правилника на парламента се премахва подкомисията с председател Олимпи Кътев, която беше създадена да осъществява проверка за конфликт на интереси.

Законът бе приет през ноември миналата година и влзе в сила от януари. Изпълнението му обаче бе блокирано от БСП и ДПС в края на същия месец, когато поискаха да го преработват, защото съдържал "житейски абсурди" и бил неприложим. Това отложи до 31 март срока, в който публичните лица трябваше да подадат декларации за конфликт на интереси.

После с приетите поправки този срок бе удължен отново - до края на април. Прилагането на закона допълнително се усложни и отложи във времето и с решението за смяна на проверяващия орган. След приключилото подаване на декларациите ще приключи, комисията трябва да започне проверка по всички документи, подадени от публичните лица, което е обемна работа и най-вероятно ще приключи след края на мандата на това Народно събрание.

В петък депутатът Олимпи Кътев каза, че в оставащите работни дни на парламента ресорната комисия трябва изпрати искане за проверка на подадените декларации до окръжните съдилища и до Търговския регистър - за проверка на подалите декларации за участие в  търговски дружества. Трябва да започнат да се качват декларациите на Интернет сайта на комисията, отбеляза още Кътев. По думите му дори съдилищата и регистърът да извършат проверките в 14-дневния срок, резултатите ще бъдат оповестени в края на този мандат или по-реалистично в началото на следващия.

Комисията трябва и да сигнализира Върховния административен съд за неподадените декларации и да поиска да се наложат санкции на депутатите, обясни Кътев.

Според закона за конфликт на интереси от 1000 до 3000 лева е глобата за неподадени в установения срок  декларации. Ако нарушението е извършено повторно, санкцията е от 3000 до 5000 лева.

Споделяне

Още от България