Трима ДС-посланици спечелиха дела срещу външния министър

ВАС отмени заповедите за връщането им в България

Трима ДС-посланици спечелиха дела срещу външния министър

Трима посланици с агентурно минало спечелиха дела срещу външния министър Николай Младенов заради заповедите за прекратяване на задграничните им командировки. Тричленен състав на Върховния административен съд отмени заповедите на Младенов за връщането на посланиците в Холандия, Сърбия и Гърция - Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на съда в 14-дневен срок. От Външно министерство съобщиха, че след като получат официалното уведомление от съда ще вземат решение дали да обжалват.

Тримата посланици заведоха жалби против заповедите на Младенов, с които се прекратяват дългосрочните им командировки поради изтичане на задграничния мандат. Според тях заповедите противоречат на конституцията, съгласно която само президентът има право да освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства.

Външният министър издаде заповедите на основание приетия от мнозинството на ГЕРБ чл.69 ал.1 от Закона за дипломатическата служба, според който той има право да издаде такава заповед след изтичане на посланическите мандати. Конституционният съд обаче отмени текста и така остана старият вариант, според който външният министър издава заповед едва след съответния указ на президента.

Срещу външно министерство е заведено още едно дело. Посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Павлов Велчев обжалва пред Върховния административен съд уведомление от външния министър за прекратяване на служебното му правоотношение заради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

И четиримата посланици са работили в администрацията на президента Георги Първанов, който отказа да се съобрази с искането на парламента и правителството и да подпише указите за отзоваване на посланиците с досиета, тъй като това бил опит за лустрация и за чистка.

Конституционният съд обаче отмени промените в Закона за дипломатическата служба, които ограничават работилите за ДС да заемат определени висши постове в системата на Външно министерство, включително и да бъдат назначавани за посланици. Отменени бяха и някои от по-разширените правомощия на външния министър.

Избраният за президент Росен Плевнелиев обяви, че първото нещо, което ще направи след встъпването в длъжност през януари, ще е да подпише указите за връщане на тези посланици.

В рамките на проверката си на посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии Комисията по досиетата обяви имената на над 190 дипломати. При проверката на главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР бяха осветени връзките с ДС на още 75 служители на външно министерство.

Така се оказа, че почти половината посланици и консули са агенти на ДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България