Трима души обвинени в опит да продадат тайни на “Кока-Кола” на “Пепсико”

Трима души обвинени в опит да продадат тайни на “Кока-Кола” на “Пепсико”
Трима души са арестувани по обвинения, че са предложили да продадат на “Пепсико” (PepsiCo) търговски тайни на “Кока-Кола” (Coca-Cola) срещу 1,5 млн. долара, съобщи в четвъртък БТА, като цитира федералната прокуратура.

Сред заподозрените е административният асистент на един от мениджърите на “Кока-Кола”  - 41-годишната Джоя Уилямс. Другите арестувани са 30-годишният Ибрахим Димсън от Ню Йорк и 43-годишният Едмънд Дъханей от Атланта.

Тримата заподозрени са арестувани по обвинения в измама и незаконно присвояване и продажба на търговски тайни на “Кока-Кола”. Очаква се те да се явят пред съда днес в Атланта, където се намира централата на “Кока-Кола”.

Говорителят на “Пепсико” Дейв Деко заяви, че компанията му оказва пълно съдействие на “Кока-Кола” в разследването.

В съобщение до служителите на “Кока-Кола” изпълнителният директор Невил Исдел отбелязва, че фирмата си сътрудничи с федералните власти. В комюникето се посочва, че “Кока-Кола” ще преразгледа политиката, процедурата и практиките си за защита на информацията, за да гарантира защитата на интелектуалната собственост.

Според прокуратурата на 19 май компанията “Пепсико” е изпратила на “Кока-Кола” копие от писмо, получено в официален плик на “Кока-Кола”. Писмото с клеймо от Бронкс в Ню Йорк идвало от човек на име "Дърк", който се представял за високопоставен служител на “Кока-Кола” и предлагал "много подробна и поверителна информация".

По-късно агентите от ФБР установили, че "Дърк" всъщност е Димсън.

“Кока-Кола” незабавно се свързала с ФБР и бил даден ход на разследване под прикритие.

Прокуратурата твърди, че Уилямс е източникът на информацията, предложена на “Пепсико” от Димсън. Според властите "Дърк" е предоставил на агент на ФБР под прикритие 14 страници с документи на “Кока-Кола”, означени като "класифицирани" и "поверителни". Компанията е потвърдила, че документите са валидни и строго поверителни и са търговска тайна. Уилямс работи за един от високопоставените мениджъри на “Кока-Кола”, но вчера фирмата не пожела да разкрие самоличността му. Не стана ясно и дали Уилямс е била уволнена.

Според прокуратурата "Дърк" е поискал 10 000 долара за документите. По-късно той ги осигурил и се съгласил да получи още 75 000 долара за мостра на строго поверителен нов продукт, който “Кока-Кола” разработва.

След това на 27 юни агент на ФБР предложил да купи от "Дърк" и други тайни документи и мостри за 1,5 млн. долара. На същия ден бил открита банкова сметка на името на Дъханей и Димсън, а адресът, посочен при регистрацията на сметката, бил в жилището на Дъханей в Декатур.

На записи от видеокамерите в офиса на Уилямс се вижда как тя претърсва множество папки и търси документи, които след това натъпква в чантата си. Вижда се и как тя държи бутилка с бял етикет, която прилича на описанието на мострата на новия продукт на “Кока-Кола”, след което я сляга в дамската си чанта.

Прокуратурата съобщи, че “Кока-Кола” е установила оригиналността на мострата и е потвърдила, че това е продукт, който в момента се разработва.

Димсън, Уилямс и Дъханей са били арестувани в сряда - един ден преди да се осъществи сделката за 1,5 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят