Трима души са обвинени за готвено убийство на Пеевски

Обръчът около Цветан Василев се затегна след прокурорско-полицейска акция в негови офиси

Четирима души са задържани в София, а на трима е повдигнато обвинение за подготвян опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи пред Mediapool защитникът на един от задържаните в петък. Новината, която прокуратурата по-скоро потвърди с мълчанието си, започна да се тиражира ден по-рано в някои сайтове с уточнението, че мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е разследван като поръчител на покушението на доскорошния си съдружник.

 

От държавното обвинение отказаха всякакви коментари по случая, като говорителят на Софийската градска прокуратура Елка Ваклинова съобщи пред Mediapool единствено, че трима души действително са обвинени в подготовката на убийство, без обаче да конкретизира кой е бил "мишената".

 

Тя категорично отказа да отговори дали въпросните трима имат връзка с разсделването, в рамките на което в петък десетки полицаи и прокурори влязоха в бизнес сграда на столичния бул. "Цар Борис III" 159, в която се помещават офиси на застрахователното дружество "Виктория" и фирма "Бромак" ЕООД, която е един от основните акционери в КТБ, и на телевизия ТВ7, също свързана с Цветан Василев.

 

Арестите на Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов са наредени от столичното следствие, чийто шеф е Петьо Петров, известен с прозвището си Пепи Еврото.

 

Интересна подробност е, че тримата са обвинени, че са опитали да ликвидират Пеевски, което не е станало факт по независещи от тях причини. Тази правна формулировка обикновено се ползва, когато дадено престъпление не е било извършено заради своевременните действия на разследващите.

 

Христов, Методиев и Върбанов са задържани на 11 юни от бивши антимафиоти, които след разформироването на ГДБОП останаха в системата на МВР. В постановлението за привличането им към наказателна отговорност е записано, че покушението е трябвало да бъде извършено през май, коментира адвокат Николай Хаджигенов, чийто клиент е Христов.

 

По думите му първоначално задържаните са четирима, но един от тях засега има качеството единствено на свидетел, което в подобни случаи означава, че е сключил сделка с разследващите – да свидетелства срещу останалите.

 

Хаджигенов разказа още, че му е отказан достъп до делото и се е запознал само с постановлението за повдигане на обвинение. В него не фигурира име на поръчител на убийството на Пеевски.

 

Запитан какъв е Георги Христов, адвокатът му обясни, че 49-годишен, има фирми и е търговец. Единствената връзка между задържания и предполагаемата му "мишена" е, че една от фирмата му е търгувала с компанията "Булгартабак", свързвана именно с Делян Пеевски. Най-вероятно са ги закачили някъде на СРС-та, допълни адвокат Николай Хаджигенов.

 

Пет часа след началото на прокурорско-полицейската акция в бизнес сградата на Цветан Василев, от прокуратурата разпространиха следното официално съобщение:

 

"На 13.06.2014 г., в рамките на образувано досъдебно производство, са извършени множество действия по разследването, включително претърсване и изземване на документи в офиси на търговски дружества. Претърсванията са извършени в сградите и помещенията по официалните адреси на регистрация на тези дружества, след издадени предварително 19 разрешения от Софийски градски съд. До момента не са извършвани такива действия в сгради на банкови институции и офиси на медии".

 

Разследващите обаче категорично отказаха да уточнят пред Mediapool по кой член от Наказателния кодекс е образувано делото, срещу кого е, както и по чий сигнал е започнало и дали въобще в случая има подаден сигнал.

 

Тоталното информационно затъмнение на практика прави невъзможно да се разбере дали претърсванията в сградата на бул. "Цар Борис III" 159 имат връзка със сигнала на "Протестна мрежа" за съмнително финансиране и данъчни престъпления срещу собственика на КТБ Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и Николай Бареков, бивш водещ в ТВ7, настоящ лидер на "България без цензура" и евродепутат..

 

Преди ден главният прокурор Сотир Цацаров каза, че данъчните проверки срещу Пеевски и Бареков са пред приключване, но засега прокуратурата не проявява специална активност спрямо тях.

 

В създалата се суматоха от КТБ обявиха, че банката "не е обект на проверки" и нейни помещения "не са обект на претърсване и изземане". "Очакваме Прокуратурата незабавно да информира медиите и обществеността, че предприетите процесуално-следствени действия не са насочени срещу Корпоративна търговска банка АД!", се казва в съобщението. От ТВ7 и Нюз7 също заявиха, че телевизиите не са били обект на подобна проверка.

 

Само преди ден главният прокурор Сотир Цацаров обяви пред медиите, че 12-има служители на КТБ, включително част от ръководството ѝ, са били разпитани във връзка със сигнала на "Протестна мрежа".

 

Предстои разпит и на самия Цветан Василев, който по неофициална информация все още е в чужбина. Прокуратурата потвърди за разпитите, макар и без за уточнява имена и факти, посочвайки единствено, че те са във връзка със сигнала на "Протестна мрежа", според който Василев, Пеевски и Бареков са част от "организирана престъпна група".

 

От думите на Цацаров стана ясно също, че данъчните проверки срещу Пеевски и Бареков са напреднали и пред финал, а лидерът на "България без цензура" е разследван и по сигнал за отминалите евроизбори и съмненията за финансирането на неговата формация.

 

Първите реални действия на прокуратурата, като разпити и претърсвания на медии и компании, близки до мажоритарния собственик на КТБ и свързвания с него нов политик Николай Бареков, съвпаднаха с фактическия разпад на управляващото мнозинство след евроизборите.

Неофициално в публичното пространство се въртят слухове за срив в отношенията между Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, обвързани доскоро с множество съвместни бизнеси. Свидетелство за това е и пълният обрат в политиката на бившите вече медии на Ирена Кръстева и сина ѝ към банкера и доскорошната им "мишена" – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България