Трима души са осъдени за наркотрафик в Пловдив

Окръжният съд в Пловдив одобри присъдата за участие в престъпна група за разпространение на наркотици срещу Уаддах Къддо, Илия Хубчев и Недялко Мерджанов. Те се споразумяха с прокуратурата да получат по шест и половина години затвор при първоначален строг режим, както и глоби по 100 000 лева.

Тримата са признати за виновни, че през юни 2008 година са държали с цел разпространение 57 кг амфетамини за 1 710 960 лева. Групата се е опитала да пренесе наркотиците през ГКПП "Капитан Андреево".

Съдът посочи за ръководител на групата Уаддах Къддо, който е с българско и сирийско гражданство. Той е женен за българка и живее в село Кадиево (Бургаска област).

Според обвинителния акт в началото на юни 2008 година той е подготвил трафик

на 57 килограма амфетамини от България за Сирия. Чрез приятелството си с Божидар Апостолов – четвъртият от групата – Къддо осигурил възможността за доставяне на амфетамини, като се обърнал към Недялко Мерджанов, който трябвало да осигури транспортирането на наркотика с товарен автомобил, собственост на "Бибитекс - А" ЕООД, където Мерджанов работел.

Последният уговорил Хубчев да извърши курса вместо него и той се съгласил.

На 30 юни 2008 г. Хубчев потеглил за Сирия. Около 3.00 ч. на 1 юли 2008 г. пристигнал на ГКПП "Капитан Андреево", където служителите на митницата открили още с първоначалния преглед на камиона, че не е запечатан по установения ред, след което бил открит амфетаминът.

Четвъртият подсъдим по това дело Божидар Апостолов отказа да сключи споразумение и делото му ще се гледа по общия ред.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?