Трима души загинаха при загадъчен пътен инцидент на "Тянанмън" в Пекин

Трима души загинаха при загадъчен пътен инцидент на "Тянанмън" в Пекин

Джип мина през тълпа на пекинския площад "Тянанмън" и се блъсна в каменен мост пред Забранения град, а след това се подпали, съобщиха световните агенции, позовавайки се на агенция Синхуа. Тримата пътуващи в колата са загинали. Пострадали са общо 11 души, които са изпратени в най-близките болници.

Повечето са туристи и полицаи, но засега няма данни дали сред тях има чужди граждани. Не е ясно и дали катастрофата е нещастен случай.

Инцидентът е станал при един от южните входове към бившия имперски дворец. Районът около пощада е едно от най-охраняваните места в Китай поради политическото си значение. Много китайски лидери живеят и работят наблизо. През 1989 година там бяха потушени с кръв протестите с искания за демокрация, срещу протестиращите бяха пратени танкове.

В момента на площад "Тянанмън" върви полицейска операция. Районът е отцепен, самият площад е затворен, а движението по близките улици е било спряно, предаде ИТАР-ТАСС. Двама репортери на АФП са били задържани, а материалите им конфискувани при опит да се приближат до площада. Близката станция на метрото е затворена.

От публикувани онлайн снимки, които бързо са били изтрити от цензурата, се вижда, че от запаления автомобил се издига дим. Зад колата се вижда известният портрет на председателя Мао на входа на Забранения град. Интернет потребител е съобщил, че навсякъде има линейки и полицейски коли. Пожелал анонимност чуждестранен турист, който е бил на площада, съобщава, че е чута експлозия.

На 21 октомври 2011 година китаец опита да се самозапали на площада, където се намират Мавзолеят на Мао и китайският парламент. След това властите поддържаха информационно затъмнение в продължение на почти 4 седмици, докато британски вестник не публикува снимка, направена от турист. Тогава китайската преса заяви, че не става дума за политическа акция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?