Трима души загинаха в цех за боза в русенско село

Трима души загинаха в цех за боза в русенско село
При производствена авария в цех за производство на боза в русенското село Божичен загинаха във вторник следобед две жени и един мъж, съобщиха участниците в спасителните действия от противопожарната охрана и спешната медицинска помощ.

Произшествието е станало около 13.45 часа. Избухнал е близо четиритонен автоклав, който е затиснал жертвите. Съборила се е половината от двуетажната полумасивна постройка, в която се е помещавал цехът. Пострадала е и съседна къща. От летящите парчета са пробити покривите на къщите в квартала.От взривната вълна са били изхвърлени трима души, които веднага са извозени в многопрофилната болница в Русе. По-късно двама от тях са освободени за лечение в къщи. Третият е с гръдна травма и състоянието му се наблюдава от лекарския екип.

По информация от кметството на село Божичен загиналите са Колю Колев на 62 години, Атанаска Бонева - 64-годишна и Диана Георгиева на 32 години. Техните смазани тела бяха извадени, след като тежкият автоклав бе преместен с кран. 

На мястото на инцидента бяха два екипа на пожарната от Русе и един от град Две могили, екипи на Спешна помощ от Русе и Две могили и полицаи от Две могили.

Лошото състояние на старата сграда затрудни аварийно-спасителни действия от екипите за изваждане на загиналите.

Точните причини и обстоятелствата за възникване на аварията предстои да бъдат изяснени. След аварийно-спасителните действия започна оглед от оперативно-следствена група на полицията.

В този цех за боза е правена проверка от инспектори по труда през май 2006 година и са направени предписания за условията на труд и по трудово-правните отношения, каза директорът на Областната инспекция по труда Цеца Колеолова.

В цехът се е произвеждала боза с марката "Божена" от 1990 година, разказаха съседи от селото. Според тях още в началото е имало проблеми с нестабилната сграда. Един от собствениците Димитър Андреев е припаднал при вида на съборената сграда и му е оказана медицинска помощ, казаха от селското кметство.

Споделяне

Още от България