Трима грузински войници убити в Южна Осетия

При въоръжени стълкновения в грузинската сепаратистка област Южна Осетия са загинали трима грузински войници, потвърди президентът Михаил Саакашвили.

По думите му, те са убити от "осетински бандитски формирования", които са се опитали да завземат обходния път към грузинските села и самите села.

"Грузинските миротворци са им оказали съпротива и са защитили селата, макар че силите не бяха равни. В резултат трима грузински военнослужещи загинаха", посочи Саакашвили.

Според Южна Осетия стрелбата е била открита от неидентифицирани лица в селата, след което 28 души били ранени.

Тримата убити са първите жертви на продължаващия вече няколко седмици конфликт между Грузия и Южна Осетия.

Русия призова за спешни преговори

Русия, която подкрепя сепаратистите, призова за спешни разговори. Руският първи заместник - външен министър Валери Лошчинин каза, че руски представители вече са заминали за грузинската столица Тбилиси и че Москва ще осъществи контакт с властите в Цхинвали, столицата на Южна Осетия.

Последното въоръжено стълкновение стана часове след тридневното посещение на грузинския министър на отбраната в Москва, където бе постигнато споразумение за демилитаризация на региона и изтегляне на въоръжените формирования, които не са част от мироопазващия контингент.

Според наблюдатели, последните събития ще доведат до обратния ефект - ескалация на военното присъствие.

Саакашвили иска да пресече руската контрабанда

В Тбилиси бе свикано спешно заседание на Съвета по сигурността. Визирайки индиректно Русия, президентът Саакашвили е призовал да не се допуска да бъде реализиран плана на "външни сили за въвличане на Грузия във въоръжен конфликт на нейната територия".

Саакашвили подчерта, че е необходимо да не се допуска възобновяване на контрабандата, идваща от Русия в Грузия през Южна Осетия и че снощният конфликт е причинен именно от тези бандитски формирования.

Парламентът на Грузия се готви да обвини за срива на мирния преговорен процес между Грузия и Южна Осетия руските миротворци, които лобират за интересите на ръководството на Южна Осетия, съобщиха руски информационни агенции. Парламентът на Грузия настоява за интернационализация на миротворческия контингент, дислоциран в конфликтната зона и по- сериозен ангажимент на ОССЕ.

Осетинците твърдят, че били атакувани

Говорителката на непризнатото правителство в Южна Осетия Ирина Гаглоева каза пред АП, че са били атакувани осетински села и столицата Цхинвали. Според местния парламент са били обстрелвани болница и детска градина в Цхинвали, засегнати били и около 50 къщи.

Южна Осетия, която исторически е свързана с Русия и нейната провинция Северна Осетия, се откъсна от бившата съветска република Грузия през 1992 г. след кръвопролития.

Новият грузинският президент Михаил Саакашвили обяви след избирането му през януари т.г., че има намерение да върне Южна Осетия и другата отцепила се област - Абхазия - под контрола на Тбилиси.

В четвъртък той заяви, че цивилното население в Южна Осетия е заплашено от "етническо прочистване". Грузинският министър - председател Зураб Жавания е заявил, че президентът на Саакашвили се кани да се обърне за помощ към президента на САЩ и лидерите на европейските страни, предава РИА Новости.

Саакашвили ще търси помощ от САЩ и ЕС

"Президентът на Грузия в близките часове ще се свърже със своя американски колега и лидерите на европейските страни. На Грузия сега ѝ е нужна помощта на приятелите. Тези страни са длъжни да положат максимум усилия и да приложат всички възможности, за да принудят южно -осетинската страна и страните, участващи в процеса, да проведат преки преговори", е заявил Жвания.

Жвания също съобщил, че Грузия е формулирала редица искания към ръководството на Южна Осетия.

"На този етап ние поставяме три важни искания, изпълнението на които ще изведе страната от опасното широкомащабно въоръжено противопоставяне", подчертал той. По думите на Жвания, Грузия иска започването на преки преговори, пълна демилитаризация на Цхинвалския регион и съществено разширение на състава на наблюдаващата група на ОССЕ в региона.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: