Трима кандидати с оферти за покупката на БТК

Спас Русев, Панос Германос и Марк Шнайдер ще се явят на търг след седмица

Трима кандидати с оферти за покупката на БТК

Три оферти са подадени за покупката на 100% на БТК. Те са свързани с българския лобист Спас Русев, гръка Панос Германос, който притежаваше едноименна верига за мобилни телефони у нас, и Марк Шнайдер, собственик на европейския кабелен оператор UPC, съобщи в."Капитал".

Крайният срок за подаването на обвързващи оферти с ценовото предложение изтече в четвъртък на 12 ноември.

Офертите

Едното предложение е на гръцката Olympia, която участва заедно с американския хедж фонд Third Point. Съобщение за това беше публикувано от информационната агенция "Блумбърг".

Olympia е частна гръцка компания, контролирана от Панос Германос, който преди години имаше едноименна веригата за мобилни телефони у нас, която после продаде. Third Point пък е инвестиционна компания, основана от милиардера Дан Лоеб. Представители на консорциума са отказали коментар пред "Блумбърг".

Втората оферта е от Марк Шнайдер - собственик на европейския кабелен оператор UPC, подкрепен финансово от американския фонд за дялови инвестиции CVC.

Третият плик е подаден от Спас Русев, известен като лобист от времето на Симеон Сакскобургготски. Именно той е спряган и като най-вероятен бъдещ собственик на телекома, доколкото за офертата му се смята, че ще бъде финансово подкрепена от руската "Външно търговска банка" (VTB), която е в ролята на продавач на БТК, пише "Капитал".

Първоначално оферти подадоха четирима кандидати, на мистериозното M1, за което се смяташе, че е с ливански произход, не е подало обвързващо предложение, твърди изданието.

Аукционът на 19 ноември в Лондон

Самият аукцион за продажбата на БТК ще се проведе на 19 ноември в Лондон. На него ще могат да се явят само представители на дружествата, подали обвързващи оферти. До тогава те ще трябва да са внесли и депозит за участие.

Минималната цена на търга ще е най-високата посочена в запечатаните пликове на кандидатите.

На търга се продават 100% от акциите на регистрираното в Люксембург "Интер В" (InterV). През две други дружества то е 100% притежател на БТК.

Акционери в БТК към момента са фалиралия банкер Цветан Василев с 43.33%, руската VTB през лондонското си звено VTB Capital с 33.33% и кредитори на компанията с 23.33%. Те не успяха да върнат мостов кредит от 150 млн. евро до края на май и така се стигна до продажбата на телекома.

Заемът беше отпуснат от група банки срещу залог 100% от "Интер В". Агент по кредита и основен негов държател е VTB Capital. Банката, според споразумението за финансирането, е длъжна да продаде обезпечението за да върне парите си.

Това означава, че VTB ще търси най-малко 150 млн. евро плюс натрупаните лихви и такси, с които сумата става над 180 млн. евро. Остатъкът би трябвало да се разпредели между акционерите в БТК.

Реално Цветан Василев няма да получи нищо, защото каквито и пари да бъдат преведени по която и да било негова сметка, тя ще е блокирана от държавата, пише "Капитал".

Акциите на "Интер В" са запорирани от държавата. За да получи достъп до БТК, новият ѝ собственик със сигурност ще трябва да плати и на нея по линия на кредитите от КТБ при покупката на телекома от Василев. Споменаваната сума е между 120 и 180 млн. евро, посочва "Капитал".

Отделно новият собственик поема задълженията на телекома, които са 360 млн. евро по облигации с падеж 2018 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?