Трима лишени от свобода в Естония за шпионаж в полза на Русия

Трима лишени от свобода в Естония за шпионаж в полза на Русия

Трима мъже са вкарани в затвора в Естония за шпионаж, съобщи естонската прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Осъдените на възраст от 21 до 42 години са получили присъди лишаване от свобода от две до четири години и 10 месеца. Обвиненията срещу тримата, определяни от прокуратурата като "контрабандисти", са, че са доставяли на руските служби за сигурност данни за предислокациите и операциите на естонските служби за сигурност, въоръжените сили и гранична полиция. Присъдите са били произнесени след съдебни процеси, състояли се при закрити врати в периода от октомври 2015 до февруари т.г.

На пресконференция в град Тарту говорител на естонската Служба за вътрешна сигурност каза, че тримата не са били на държавна служба и не са имали достъп до държавни тайни на Естония или някой друга държава.

През последните десетина години в Естония имаше няколко процеса срещу високопоставени лица, обвинени в шпионаж за Русия, но обстоятелството, че делата срещу нискоразредни информатори, които нямат достъп до информация, представляваща държавна тайна, се гледат без публика, говори за повишена бдителност, отбелязва Ройтерс.

Руската информационна агенция Интерфакс, позоваваща се на руската генерална прокуратура, съобщи, че последният от тримата осъдени в Естония е 32-годишният естонски гражданин Максим Груздев. Той е получил присъда от 4 години затвор. Според обвинителния акт Груздев бил вербуван в руската Псковска област във втората половина на 2013 г. и оттогава информирал руснаците за действията на естонската охранителна полиция, която осигурява вътрешната сигурност.

През октомври на 2 години затвор е бил осъден 21-годишният гражданинът на Естония Александър Руднев, вербуван през пролетта на 2013 г. и оттогава до ареста си две години по-късно предоставял на Русия данни за действията на армията, граничните застави и полицията в южните части на Естония.

Също през октомври м.г. присъда за 4 години и 10 месеца лишаване от свобода е била произнесена срещу 42-годишния Павел Романов. Естонското следствие е установило, че той започва сътрудничество с руските служби още през 1994 г. в същата Псковска област. До февруари 2015 г. той снабдявал руската страна с данни за отбранителния потенциал на Естония, как охранява границата си и за служебните задължения на персонала в юридическите ведомства в Естония.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?