Трима министри ще защитават интересите на България в ЕС

Трима министри ще защитават интересите на България в ЕС

Двама вицепремиери и един министър ще защитават интересите на България по различни теми в Европейския съюз. Това реши правителството, което одобри изменения в постановлението, регламентиращо координацията на институциите по въпросите на Европейския съюз, съобщи правителствената информационна служба.

Част от промените отразяват новата структура на Министерския съвет, а други прецизират отговорностите по представителството на България на заседанията на Съвета на ЕС.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще представлява страната ни на заседанията на Съвет "Общи въпроси" и Съвет "Външни работи". Тя ще отговаря и за внасянето в Министерския съвет на позициите за заседанията на Европейския съвет.

Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев ще участва в заседанията на Съвет "Общи въпроси/Кохезионна политика".

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова ще представлява страната ни на заседанията на Съвет "Общи въпроси", когато темите са свързани с ротационното председателство на ЕС.

С измененията в постановлението министър Павлова е определена за председател на Съвета по европейските въпроси (СЕВ) към Министерския съвет.

Регламентира се и преобразуването на временната работна група към СЕВ, която отговаря за изготвянето на позиции и участието на българската страна в преговорите за оттегляне на Великобритания от ЕС, в постоянна, тъй като процесът на преговори по Брекзит навлиза в своята същинска фаза.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?