Трима на съд за атентатите в Лондон

Трима души бяха обвинени за бомбените атентати в Лондон на 7 юли 2005 година, съобщи ББС. Мохамед Шакил (30 год.), Уайхийд Али (23 год.) и Шадит Салем (26 год.) ще бъдат изправени пред съда по обвинения, че са влезли в заговор, който в последствие е довел до взривове в транспортни средства и туристически атракцион.

Скотланд Ярд съобщи в четвъртък, че продължава издирването и на останалите замесени в атентатите и може да се очакват още арести. При самоубийствените атаки във три влака от метрото и срещу автобус в английската столица бяха убити общо 52-ма души.

Двама от заподозрените, Шакил и Али са задържани на летището в Манчестър през март, малко преди да отпътуват за Пакистан. Салем е задържан в Лийдс. Те са обвинени в заговор с реалните извършители на бомбените атентати от 7 юли. Контактите продължили от 1 ноември 2004 година до 29 юни 2005 година. Четиримата физически извършители на престъпленията загинаха при взривовете.

“Обвинението твърди, че те са замесени в разузнаване и планиране в полза на тези, които наистина са извършили атентатите”, заяви ръководителят на отряда за борба с тероризма към Кралската прокуратурата Сю Хеминг.

От Скотланд Ярд обявиха, че са извършили общо 15 000 разпита и са проследили 19 000 възможни варианта по време на продължилото 21 месеца разследване.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?