Трима нападнаха журналиста от БНТ Иво Никодимов

Спешна среща в МВР заради дръзките нападения посред бял ден в София

Иво Никодимов. Сн.: БНТ

Журналистът Иво Никодимов е бил нападнат от трима мъже около 15 часа в Борисовата градина в София. Поредното нападение в столицата от последните два дни, в които освен Никодимов, бяха брутално пребити майка и дъщеря ѝ, стана повод за спешна среща в МВР с началниците на столичните полицейски управления. Ръководството на министерството е решило да вземе мерки срещу подобни дръзки прояви и се очаква да се набележат мерки за повишаване на сигурността в София.

Водещият на сутрешния блок на Националната телевизия Иво Никодимов казва, че не е чул заплахи, преди да бъде ударен от тримата неизвестни, които след това са избягали. Той е успял да отиде до сградата на БНТ, която се намира в близост до Орлов мост, а в 16:30 часа е бил отведен от негови колеги за преглед във Военномедицинска академия. Журналистът е с наранявания по лицето, състоянието му е стабилно и ще остане в лечебното заведение за да му бъдат направени изследвания, съобщиха от ВМА.

"Целият ресурс на Столичната дирекция на вътрешните работи е ангажиран с изясняването на случая. В момента е отцепен по-голям периметър на мястото, на което е станал инцидентът, търсят се следи и улики, за да се открият извършителите", заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

Той призна, че не са ясни мотивите за нападението, което най-вероятно не е свързано с професията на Иво Никодимов, защото той не е разследващ журналист. "Той не се сеща за някакъв конфликт, който би предизвикал такава хулиганска проява", каза  Маринов.

Нападателите не са били маскирани и не са ограбили журналиста, за това не е ясно към момента каква е била мотивацията им, коментира Маринов.

БНТ осъди нападението и се противопоставя на всякакви опити за агресия:"Ние, работещите в Българската национална телевизия, изпитваме огромно възмущение от бруталното посегателство върху граждани. Когато агресията е насочена срещу журналисти, тя се превръща в саморазправа със свободата на словото."

Работещите в БНТ се надяват, че "извършителите на нападението над журналиста Иво Никодимов и други граждани ще бъдат открити и наказани."

От телевизията благодарят на екипа на ВМА и служителите на МВР за своевременната реакция.

Асоциацията на европейските журналисти в България осъди нападението над Иво Никодимов.

"Въпреки че не са известни подробности и мотиви за нападението, е крайно притеснително, че обект на агресия посред бял ден в центъра на София е познато от телевизионния екран лице. Призоваваме институциите за спешни действия за разкриване на извършителите на това посегателство", се казва в позицията на АЕЖ- България.

"За съжаление, това е пореден инцидент от последните дни, повдигащ въпроса за сигурността на гражданите. Как хората биха могли да се чувстват сигурни, щом като журналисти от националната телевизия и представители на държавната власт, като нотариуси, биват атакувани на метри от мястото, където работят?", питат от АЕЖ-България.

Това е второто показно нападение в София през последните дни, след като вчера двама мъже нанесоха побой на известен нотариус и дъщеря ѝ.

Съюзът на българските журналисти призова за сурово наказание за извършителите на побоя над журналиста. Очакваме органите на реда и прокуратурата в най-кратки срокове да разкрият извършителите и те да бъдат подведени под наказателна отговорност, се посочва в позицията на СБЖ: "Зачестилите форми на насилие и физическа саморазправа върху български граждани будят безпокойство. Време е държавата с всички законови средства да елиминира недосегаемостта и безнаказаността на престъпниците."

Иво Никодимов благодари за дадената му подкрепа във Фейсбук. "С нея ще победим агресията срещу лекари, нотариуси, журналисти, както и срещу всички хора, които са пострадали от обезумели побойници", написа журналистът в социалната мрежа.

---------------

This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?