Трима натовски войници застреляни от полицията в Афганистан

Трима войници от коалиционните сили в Афганистан са били застреляни от служители на местната полиция, съобщава във вторник Асошейтед прес.

Двама британци са били убити, след като човек с афганистанска военна униформа открил огън на входа на британската военна база в Лашкаргах, в южната афганистанска провинция Хелманд. Инцидентът бе потвърден и от британския министър на отбраната Филип Хамънд, цитиран от Франс прес.

Според първоначалната информация третият убит военен от НАТО е американец, който е бил застрелян също от униформен, докато се доближавал до контролен пункт. Обстоятелствата около убийството се разследват и от афганистанска страна, и от коалиционните сили.

Убийствата са пряко отражение на засилващото се напрежение между афганистанската армия и сили за сигурност и контингентите на САЩ и състава на Международните сили за подпомагане на сигурността в Афганистан, посочва Асошейтед прес.

То ескалира сериозно след масовото убийство на 17 афганистански цивилни от американски сержант и изгарянето на екземпляри на Корана в една от американските военни бази, допълва БТА.

От 2007 г. в Афганистан 80 натовски войници бяха убити от служители на афганистанските сили за сигурност, сочат данните, разпространени от Пентагона през февруари. Над 3/4 от нападенията са били извършени през последните 2 години. От началото на годината досега афганистански войници и полицаи са убили 18 натовски войници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?