Трима обвинени за убийството през 1992 г. на бившия полски премиер Пьотър Ярошевич

Полският министър на правосъдието Збигнев Жобро

На трима мъже в Полша са предявени обвинения в убийство във връзка със смъртта на бившия премиер Пьотър Ярошевич и неговата съпруга през 1992 г. Това съобщи в сряда полският министър на правосъдието Збигнев Жобро, цитиран от Асошиейтед прес.

Жестокото убийство на 82-годишния Ярошевич, премиер на комунистическа Полша от 1970 до 1980 г., и 66-годишната Алиция Ярошевич, извършено в първите години на полската демокрация, породи навремето предположения за политически мотиви.

Жобро каза, че тримата са обвинени в убийство и грабеж, двама от тях са се признали за виновни пред следователите. Министърът окачестви развитието като "пробив", постигнат в хода на друго криминално разследване.

Тримата заподозрени твърдят, че целта им е била грабеж в дома на Ярошевич, но следствието работи и по други възможни мотиви за престъплението, каза Жобро.

Варшавският вестник "Газета виборча" припомни, че предишният процес по делото за убийството на семейство Ярошевич е приключил през 2000 г. с оправдаване на четиримата обвиняеми. Миналата година, по време на работата си върху документален филм за бруталното убийство, журналистът Томаш Шекелски открива пръстови отпечатъци на местопрестъплението, след което прокуратурата възобновява разследването, пише вестникът.
Полската преса съобщава, че тримата заподозрени са принадлежали на деветчленната банда "Каратистите" - престъпна група, действала през 90-те години.

Още от Европа