Трима одитори също станаха обвиняеми по делото "КТБ"

Шефка на вътрешния одит в банката и двама служители на КПМГ спомогнали за срива й

Трима одитори също станаха обвиняеми по делото "КТБ"

Няколко часа, след като главният прокурор Сотир Цацаров за втори пореден ден анонсира повдигането на нови обвинения по делото за източването на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ), от държавното обвинение обявиха, че са допълнили състава на обвиняемите по казуса с трима одитори.

Става въпрос за ръководителя на специализирана служба за вътрешен одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова, както и за двамата служители на българското дружество на световноизвестната одиторска компания КПМГ – Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев.

Тримата са обвинени за умишлена безстопанственост, спомогнала за срива на частната банка и поставянето ѝ под специален надзор през лятото на миналата година. Според разследващите Велева умишлено не изпълнявала служебните си задължения между 1 януари 2009 г. и 20 юни 2014 г. В същия период Голева и Хаджидинев пък улеснили изпълнителните директори на КТБ да доведат банката до срива.

"От това е последвало разпиляване на имуществото на "Корпоративна търговска банка" АД и са последвали значителни щети за банката – намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е довело до поставяне на "КТБ" АД по особен надзор и до намаляване на пазарната ѝ капитализация", посочват от прокуратурата.

Уточнява се, че "Голева и Хаджидинев са действали в качеството си на отговорни одитори в различни периоди и са извършвали действия в нарушение на задълженията си съгласно Закона за кредитните институции и наредби на БНБ". Разследващите твърдят още, че двамата служители на КПМГ не са докладвали писмено и незабавно на БНБ за нарушенията в частната банка, които са установили през този период. Така двамата "са възпрепятствали пълноценното използване на системата на пруденциален надзор на БНБ над дейността на "КТБ" АД".

Преди ден обвинения по делото получи и бившият подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" – Румен Симеонов. Неговото привличане към наказателна отговорност също бе анонсирано от Цацаров няколко часа по-рано. Симеонов стана вторият човек, заемал този пост в БНБ, срещу когото прокуратурата предприема подобни действия. Още в разгара на скандала с КТБ през юни миналата година като обвиняем по делото бе привлечен Цветан Гунев.

Във вторник от прокуратурата съобщиха и неизвестния досега факт, че БНБ е била предупредена още през 2010 г. за проблемите в банката с официален доклад. В тази връзка обвинението срещу Румен Симеонов бе, че не е упражнил служебните си задължения да контролира ситуацията в банката на Цветан Василев в периода 29 февруари 2010 г. – 15 юни 2013 г.

Освен тримата одитори, двамата бивши подуправители на БНБ и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, в момента обвиняеми за източването на 206 млн. лева от КТБ са още отстранените изпълнителни директори на банката Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, както и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова.

Цветан Василев продължава да е в сръбската столица Белград, където очаква окончателното решение на съда по искането на българските власти за екстрадицията му. Преди няколко дни той заплаши в поредно свое писмено изявление, че ще съди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за "умишленото съсипване" на КТБ. Заканата му стана факт, след като Върховният административен съд остави без разглеждане жалбите на акционерите в банката срещу отнемането на лиценза ѝ от БНБ и на втора инстанция. Така бе дадена зелена светлина на Софийския градски съд да възобнови делото по несъстоятелност на КТБ, по което магистратите предстои да заседават на 15 април.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?