Трима остават в болница след инцидента с влака край Симитли, влаковете са спрени

Сн. БГНЕС

Влаковете по направлението Петрич – Благоевград са спрени, заради дерайлиралия пътнически влак от Петрич за София в района на Кресненското дефиле.

Инцидентът стана в понеделник вечерта, след като скала падна върху локомотива на влаковата композиция от три вагона.

От сблъсъка са пострадали 8 души, като трима от тях продължават да са в болница. Това са началникът на влака, помощник-машинистът и един пътник. Останалите са освободени, съобщи Бисер Михйлов, областен управител на Благоевград.

Помощник-машинистът има комоцио, началникът на влака е с разкъсна рана и е настанен в ортопедията на благоевградската болница. Един от пътниците е с контузна рана на главата. Хората са добре, нямат особено тежки наранявания, каза Михайлов.

Общо 55 души са били евакуирани от влака и превозени с автобуси, след като огромна скала падна на релсите пред влака Петрич - Благоевград около 18.55 часа в понеделник.

Мястото на инцидента е  дълбоко в Кресненското дефиле и за спешните екипи и пожарните се оказа проблем да стигнат бързо до него. Областният управител Бисер Михайлов активира кризисния щаб при бедствие.

Заради инцидента движението на влаковете по направлението Петрич - Благоевград е преустановено. Създадена е организация за превоз с автобуси на пътниците за следващите влакове по трасето, съобщиха от БДЖ.

До 2 часа през нощта екипите на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) са работили по отстраняването на подвижния състав от линията.

"Разкачен е контактният проводник, направена е мобилизация на тежка пътна механизация, която пътува от цялата страна - двупътна", съобщи Красимир Папукчийски, изпълнителен директор на НКЖИ. Той посочи, че участъкът е труднодостъпен и е трябвало да бъде организирана специализирана механизация.

Днес от БДЖ ще направят проверка на целия скален откос, който е над линията - дали има опасност от свличания и срутвания, и след това ще се допуснат хората да разчистват и да се вдигне локомотивът. Огромната скала ще бъде раздробена на дребни късове и ще бъде изведена от участъка, уточни Папукчийски.

Той не се ангажира с отговор кога ще бъде пуснато движението по трасето.

"На този етап докато не се разчисти и провери какво е състоянието на скалния къс, който е отгоре, не мога да се ангажирам. Категорично не може да се справим днес. Материалът, който е паднал като скален къс е над 100 кубика, единият камък около 30 кубика, говорим за 50 тона скален къс, който трябва да бъде раздробен и да бъде изведен от участъка", обясни Папукчийски.

Очаква се най-рано след 48 часа да бъде възстановено движението по линията Петрич - Благоевград.

Пострадалите пътници ще получат компенсации в зависимост от нараняванията, казаха от БДЖ.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?