Трима от българите в Ухан ще се върнат в Европа до дни

Трима от българите в Ухан ще се върнат в Европа до дни

Българските граждани, които се намират в огнището на заразата с коронавируса в Китай, се очаква в събота да се приберат в Европа, съобщи външният министър Екатерина Захариева.

Четирима са българите в град Ухан, откъдето тръгна заразата. Трима от тях са пожелали да се върнат у нас, съобщи БНР.

Те ще кацнат на европейско летище, но не се знае къде точно ще прекарат карантинния период, задължителен след престой в Китай. Това зависи от държавата, в която ще кацнат, поясни Захариева и припомни, че правителството е готово при нужда да изпрати и правителствен самолет, за да се завърнат тримата ни сънародници у нас. Външният министър посочи, че всичките българи се чувстват добре и нямат признаци за заболяване.

Всички европейски граждани ще пътуват на борда на няколко самолета след като ЕК задейства вчера по искане на Франция механизма за гражданска защита, за да евакуира европейски граждани от Китай.

Дезинфекцират пратките от Ухан

Всички пратки за и от китайския град Ухан ще бъдат дезинфекцирани, съобщават от "Български пощи", като се позовават на пощенския оператор в Китай.

Целта е да се предотврати риск от по-нататъшно предаване и разпространение на новия коронавирус.

За международни пратки, предназначени за провинция Хубей пощенският оператор ще се свързва с получателите по телефон, за да уточни как да бъде извършена доставката без да има директен контакт между служител и клиент.

Пощенският оператор в Макао, Китай, е освободил от работа утре и в петък всички държавни служители. Пощенските услуги ще бъдат преустановени през тези два дни. 

Споделяне

Още от България