Трима от "Килърите" с доживотни присъди без право на замяна

С най-тежкото наказание са Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев

Подсъдимите по делото "Килърите" изслушват присъдите си. Сн. БГНЕС

Обвиняемите Петър Стоянов, известен като Сумиста, Васил Костов - Кеца  и Георги Вълев от група за поръчкови убийства получиха доживотни присъди без право на замяна от Шуменския окръжен съд в четвъртък.

В съда бяха прочетени присъдите по делото "Килърите" на шестимата обвиняеми - Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, бизнесменът Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев - Хижаря. Те са изправени пред съда за три поръчкови убийства - на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за нанасяне на телесни повреди на две лица, за два палежа и един взрив.

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за Сумиста, Туцо, Васил Костов и Георги Вълев. На другите двама обвинението поиска съответно доживотен затвор за Петър Атмаджов и 20 години за Райчо Стойнев. Съдът обаче даде на Янко Попов 17 години затвор, на Райчо Стойнев – 15 години и на Петър Атмаджов – 4 години.

Процесът започна на 27 юни 2011 г. и протече в 150 дни до 29 ноември 2012 г. Разпитани бяха близо 150 свидетели.

В момента в българските затвори наказание "доживотен затвор без замяна" изтърпяват 58 души, като част от тях са наложени след отмяната на смъртното наказание. Ако най-тежката присъда се запази и за тримата осъдени днес, те ще станат 61 души.

Въпросът за отпадането на това най-тежко наказание бе повдигнат от вицепрезидента Маргарита Попова и заема централно място в последния доклад за България на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Тежките присъди по делото "Килърите" бяха очаквани с оглед на това, че от самото начало съставът на Шуменския окръжен съд, разглеждащ казуса, недвусмислено демонстрираше нагласата си да осъди членовете на бандата. Процесът бе изпълнен с непрестанни скандали между защитата, съда и прокуратурата, като първончално магистратите дори не разрешаваха на подсъдимите да бъдат сваляни белезници в съдебната зала.

Съдът търпеше постоянни критики от адвокатите за предубеденост и толериране на обвинението, като дори се стигна до парадокса защитниците да бойкотират съдебно заседание. В самия край на делото пък бе допуснато абсурдното нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс подсъдимата страна да не бъде питана от съда дали смята казусът за изяснен и желае да се пристъпи към четене на пледоарии. Такова становище изрази единствено обвинението.

Наблюдаващият прокурор Ася Петрова пък се издигна до един от най-доверените обвинители на вътрешния министър Цветан Цветанов, който дори я включи в правителствената делегация, престояла близо три седмици в САЩ. По какви причини – не стана ясно.

Делото "Килърите", завършило в четвъртък е само епизод от съдебната сага, сглобена през последните години от МВР и прокуратурата с етикет – "най-голямата и страшна банда за убийства".

В края на м.г. и след това през април т. г. друг сочен за член на групата – Георги Петков - Дачи получи две последователни осъдителни присъди от Плевенския окръжен съд. Първото му наказание бе 20 години за опит за убийство на известния плевенски гангстер Камен Балбузанов - Куката, който бе прострелян в местно заведение през ноември 2009 г. Второто – отново от 20 години, за стрелбата по Ивайло Паунов - Джовани на 13 март 2005 г. пред варненското заведение "Сохо".

Дачи е обвинен още за покушението над бившия общински съветник от "Атака" в Самоков Юри Галев. Петков влезе трайно в полезрението на разследващите през август 2010 г., след като прокуратурата го обвини като фактически извършител на стрелбата по Галев, дни след която той почина от раните си.

Заедно с Дачи тогава бяха задържани и смятаните основни фигури в бандата Петър Стоянов - Вожда (Сумиста), Янко Попов - Туцо, Васил Костов - Васко Кеца и Методи Иванов. Задържането им стана повод за един от най-сериозните конфликти между МВР-шефа Цветан Цветанов и съда, след като апелативните магистрати в София прецениха, че срещу обвиняемите няма достатъчно доказателства и ги пуснаха на свобода.

В следващите седмици обаче полицията отново ги задържа, като Дачи се сдоби последователно с обвиненията, че опитал да убие Куката и Джованито. Официалното обяснение на разследващите за светкавичните разкрития бе, че свидетели на двете стрелби го разпознали, когато го показали по телевизията по време на мярката в Софийския апелативен съд. След Петков останалите задържани, сочени за негови съучастници в покушението над Галев, също се сдобиха с още обвинения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?