Трима от лидерите на Ислямска държава са убити

Трима от лидерите на Ислямска държава са убити

Трима високопоставени членове на групировката "Ислямска държава" (ИД, преди "Ислямска държава в Ирак и Леванта" ИДИЛ) са били убити при въздушни удари, нанесени от американските военновъздушни сили Ирак. Това съобщи председателят на съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Мартин Демпси в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл".

Между 3 и 9 декември са били убити Абд ал Басит – началник на военните операции на "Ислямска държава" и Хаджи Мутаз – заместник на лидера Абу Бакр ал Багдади. В края на ноември при въздушно нападение е бил елиминиран и "губернаторът" на Мосул Радуин Талиб, пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на официални източници. 

"Мога да потвърдя, че от средата на ноември при въздушни удари бяха убити няколко ръководители на групировката "Ислямска държава", съобщи в комюнике говорителят на Пентагона Джон Кърби, без да предоставя имена или информация за местата, където са били нанесени ударите, отбеляза Франс прес. 

Кюрдските сили пешмерга са си проправили път до иракската планина Синджар и са освободили стотици хора, хванати в капан от бойците на "Ислямска държава", съобщи началникът на националния съвет за сигурност на Иракски Кюрдистан Масрур Барзани, цитиран от Ройтерс. 

Той допълни, че при сраженията са били убити 100 бойци на радикалната групировка. 

Щурмът на кюрдите, подкрепен с въздушни удари от страна на САЩ, слага край на продължаващото месеци изпитание, на което бяха подложени хиляди хора от иракската малцинствена група язиди. Те бяха обсадени в планината от август, когато бойците на "Ислямска държава" нахлуха в едноименния град Синджар и други контролирани от кюрдите зони в Северен Ирак. 

Мнозина от тях бяха евакуирани по въздух или ескортирани през Сирия обратно в Ирак, но други останаха блокирани в планината. 

"Всички язиди, хванати в клопка в планината, сега са свободни", заяви Барзани и уточни, че все още не е започнала евакуацията им.

Споделяне

Още от Свят