Трима от опозиционните депутати на РБ са най-активни в парламентарния контрол

Петър Славов и Мартин Димитров са сред най-активните депутати, сн. БГНЕС

Депутатите Петър Славов, Валентин Павлов и Мартин Димитров – и тримата от опозиционната част на РБ, са народните представители с най-голям коефициент на полезно действие през зимната сесия на парламента. Те са задали съответно 86, 67 и 60 въпроса към министрите по време на редовния контрол в Народното събрание.

След тях се нареждат други техни колеги от РБ - Иван Иванов и Вили Лилков, които също са част от опозицията.  От управляващите първенец е пак депутат на РБ -  Настимир Ананиев от ДБГ, който е и шеф на транспортната комисия. В списъка с депутатите, контролирали властта редовно, има двама социалисти - Георги Гьоков и Светла Бъчварова, един от АБВ - Светослав Белемезов и Слави Бинев (ПФ).

Общо към премиера Бойко Борисов и министрите му са отправени 793 въпроса и 49 питания, отговор са получили 548 въпроса и 31 питания. В залата на парламентарен контрол са били посветени общо 55 часа и 30 минути.

Най-слабо участие от партиите в парламентарния контрол е взела групата на ДПС.  От всички над 800 питания към министри, избраниците от движението са задали едва 13 въпроса.

Министър-председателят е сред най-рядко появявалите се в Народното събрание за парламентарен контрол членове на правителството. Първенството по този показател държи финансовият министър Владислав Горанов, който е отговорил на 88 въпроса.  С десет по-малко са отговорите на вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Следва другият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева – с 65.

За изминалата сесия депутатите са приели 56 закона, 60 решения и една декларация. Внесените законопроекти са 106, 70 от тях - от депутати, останалите - от Министерския съвет.

Споделяне

Още от България