Трима пенсионери са дали на телефонни измамници близо 1.7 млн. лв

Трима пенсионери са дали на телефонни измамници близо 1.7 млн. лв

Телефонни измамни са успели да направят два изключително големи удара на обща стойност над 1.7 милиона лева. Първо бе съобщено за 65-годишна жена от София, която е подведена да даде 400 хил. лв. и половин килограм злато в София.

Измамата е била извършена между 2 и 6 юни, съобщи БНР. Жената е била излъгана, че оказва съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници.

На 2 юни тя е оставила около 3000 лв. близо до кофа за смет на столичната улица "Гогол". На следващия ден е оставила 104 хил. лв., 30 хил. евро и долари. Два дни по-късно на ул. "Цар Асен" жената е оставила още 210 хил. лв.

По същото време се разбра, че 76-годишен мъж от софийско село е дал 600 000 евро, съобщава "24 часа". Парите са раздадени за около половин година. Човекът дори е продавал имоти, за даде исканите от него пари. Мъжът живее сам и няма роднини. Измамниците му обяснили, че пазят парите в сейф.

75-годишна жена от Хасково също е била измамена по схемата "съдействие на полицията". В четвъртък по обяд на стационарния ѝ телефон позвънил мъж, представил се за полицай. След като успял да я излъже, жената изтеглила от банка всичките спестени 5000 евро, взела такси до Димитровград и оставила в парк край болницата тези пари, 300 лева и всичките си златни накити.

Сумата само от тези три случая е почти равна на всички телефонни измами, извършени за първите шест месеца на миналата година, показва справка на Mediapool. МВР води за разкрити около 15% от всички случаи на телефонни измами.

Споделяне

Още по темата

Още от България