Трима полицаи с повдигнати обвинения за трагедията в Беслан

Руската Генерална прокуратура повдигна обвинения в немарливост при изпълнение на служебните задължения срещу ръководни служители от вътрешните ведомства на Северна Осетия и Ингушетия във връзка с обсадата на училището в Беслан, където загинаха над 350 човека.

Управлението на Генералната прокуратура в Северен Кавказ продължава разследването на наказателните дела срещу три длъжностни лица от полицейските служби на двете руски републики, предаде ИТАР - ТАСС.

Те са изпълнили лошо служебните си задължения, което е направило възможен терористичния акт от 1 до 3 септември 2004 г. в Беслан, заяви за агенцията Николай Шепел, заместник-генерален прокурор на Руската федерация.

Обвинения срещу други двама служители - началници на районни управления на вътрешните работи съответно в Северна Осетия и Ингушетия, ще бъдат предявени след приключване на болничното им лечение, допълни Шепел.

Повдигнатите обвинения са първата стъпка в очертаващото като дълго разследване, предава кореспондент на ББС.

Прокуратурата не даде подробности по повдигнатите обвинения. Според информирани източници служителите на вътрешните министерства са обвинени за това, че не са успели да наложат адекватен контрол по граничната зона и са отговорни за организирания бунтовнически лагер в Ингушетия.

Единственият заловен член на въоръжената група, която атакува училището и взе заложниците, е казал, че похитителите били обучавани в горска местност.

Жителите на Беслан са доволни от първите стъпки в разследването на трагедията, но не могат да простят на властите, че въобще е допуснато въоръжените похитители да влязат в града.

Мнозина смятат, че те са стигнали до целта си, като са подкупвали полицейските постове по контролно - пропускателните пунктове.

Много от местните хора обвиняват полицията, че не е попречила на нападателите да влязат в училището, както и затова, че не е възпряла местната милиция при началото на стрелбата и взривовете, сложили кървав край на кризата.

Над 1000 души бяха взети за заложници, след като близо 30 въоръжени нападатели завзеха училището по време на тържеството за откриване на учебната година на 1 септември.

Развръзката настъпи два дни по-късно, когато са започнали да се взривяват поставените вътре в училището експлозиви, а спецчастите отвън щурмуваха сградата. Половината от жертвите са деца.

Впоследствие чеченският бунтовнически лидер Шамил Басаев пое отговорност както за трагедията в Беслан, така и за предхождащите я атентати срещу цивилни граждани в Русия.

Руският парламент реши да проведе самостоятелно разследване.

Споделяне

Още от Свят