Трима полицаи са пострадали на третото Велико народно въстание

Снимка: БГНЕС

Трима полицейски служители са пострадали по време на протеста на 22 септември, обявиха от МВР. Според съобщението те са станали жертва на "групи провокатори с профил и хулиганско поведение на лица, свързани с ултраси на футболни клубове". Униформените са били замеряни с камъни, бомбички и бутилки, пишат от полицията.

Един от пострадалите служители е бил уцелен от камък в главата. Това се е случило в близост до старата сграда на парламента при паметника "Цар Освободител". Напрежението там възникна около 22 ч. в сряда. Според МВР част от организаторите на протеста са проявили "вербална агресия" срещу служителите – крещяли са по мегафони в лицата им и са се опитали да пробият полицейския кордон.

"От втори и трети ред те се опитваха да изтласкат напред други протестиращи граждани и така да предизвикат сблъсъци със служителите на реда", твърди МВР.

Другите двама пострадали служители са с по-леки наранявания, получени при опита им да спрат група протестиращи. На полицаите е оказана медицинска помощ.

Полицията продължава да работи за установяване на провокаторите, твърди МВР. "На следващ етап предстои да бъдат предприети и съответните правоохранителни мерки спрямо агресивните и хулигански прояви на тези лица", пише в съобщението.

Един мъж не е бил допуснат до протеста на 22 септември, след като у него са открити забранени предмети, пише още МВР, без да уточнява какви. Друг протестиращ е бил отведен в полицията за установяване на самоличност. Жена е била задържана заради неизпълнение на полицейско разпореждане.

76-ият ден от протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор премина под мотото "Искаме независимост от мафията". Хиляди хора се събраха в центъра на София, а протестът бе обявен като третото "Велико народно въстание".

Споделяне

Още от България