Трима премиери са осуетили плана на Ги Верхофстат да оглави ЕП

Ги Верхофстат

Премиерите на Белгия, Люксембург и Холандия са осуетили съюза между групата на либералите (АЛДЕ) в Европейския парламент и италианското движение "Пет звезди", с който председателят на АЛДЕ Ги Верхофстат се надяваше да бъде избран за председател на ЕП, съобщават белгийски медии, зитирани в понеделник от БТА.

Тримата премиери се числят към семейството на либералите. Досега в ЕП либералите защитават федералистки позиции - за все по-тясно обвързване на държавите от ЕС.

Когато научил, че АЛДЕ възнамерява да се обедини с евродепутатите от "Пет звезди" (евроскептици), белгийският премиер Шарл Мишел призовал представителите на неговата партия Реформаторско движение в ЕП да се възпротивят. Мишел се обадил също на премиера на Люксембург Ксавие Бетел за съдействие. Така Бетел също настоял неговите съпартийци в ЕП да не подкрепят сливането.

Накрая Бетел потърсил по телефона премиера на Холандия Марк Рюте. На свой ред Рюте уредил холандските либерали в ЕП да гласуват против приемането на "Пет звезди" в групата на АЛДЕ.

В деня, в който поддръжници на "Пет звезди" подкрепиха сливането с референдум в интернет, Верхофстат обяви, че съюзът няма да се състои. На последвалите избори за нов председател на ЕП той оттегли кандидатурата си. В същия ден Верхофстат сключи коалиция с Европейската народна партия, чийто представител Антонио Таяни бе избран за председател на ЕП.

Медиите коментират, че образът на премиера Мишел е пострадал покрай тези маневри.

Евродепутатите от "Пет звезди" останаха в групата "Европа на свободата и пряката демокрация" на Найджъл Фараж - идеолога на референдума за напускането на ЕС от Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?