Трима регионални депутати напуснаха "Алтернатива за Германия"

Фрауке Петри

Трима депутати в парламента на германската провинция Мекленбург - Предна Померания напуснаха дясната националистическа партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че това решение, взето броени дни след като антиимигрантската формация влезе за първи път във федералния парламент, предизвика спекулации, че тя може да се разцепи.

Бернхард Вилт, съпредседател на АзГ в североизточната германска провинция, напусна партията заедно с още двама регионални депутати - Матиас Мантай и Кристел Вайсиг. Тримата се аргументираха с десни, екстремистки тенденции в нейните редици.

Съпредседателката на АзГ Фрауке Петри напусна партията заедно със своя съпруг Маркус Прецел и още няколко техни сподвижници броени часове след историческия успех на формацията на федералните парламентарни избори в неделя. АзГ влезе за първи път в Бундестага с резултат от 12,6 процента, което ѝ осигури 90 депутати в долната камара на германския парламент.

Петри и Прецел са смятани за част от по-умерена фракция в АзГ, която иска да привлече гласоподаватели от управляващия християндемократически блок и да дойде на власт след следващите парламентарни избори в Германия, през 2021 г., отбелязва ДПА Никой от тях не е потвърдил, че те възнамеряват да създадат нова партия.

Прецел обаче заяви вчера, че Германия се нуждае от нов политически проект като центристкото движение "Република, напред!" на френския президент Еманюел Макрон. Петри пък потвърди, че е купила интернет домейна dieblauen.de.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа