Трима репортери са задържани след пиянски скандал с полицаи в София

Трима репортери са задържани след пиянски скандал с полицаи в София

Двама журналисти и фоторепортер са задържани в полицията във вторник вечерта в София. Неофициалната информация на МВР е, че причината е скандал пред редакция на офис сграда, в която се помещават изданията "България днес", "Стандарт", "Лупа" и "Уикенд".

Сигналът е подаден около 21:30 от охранител в офис сграда в центъра на София. Пристигналият на място патрул на полицията открил там тримата журналисти.

Последвал е скандал с полицаите. На място са били извикани и още два патрула, а накрая тримата са откарани в 5-о РПУ. По случая тече разследване. Инцидентът е станал в центъра на столицата на ул. "Г.С. Раковски".

Сайтът "Блиц" съобщава инициалите на журналисти – става дума за репортерите В. Л. , З. К. и фоторепортерката Н.П. Те са са държали агресивно и са провокирали органите на реда. Журналистка дори си е позволила да блъска полицайка, пише "Блиц" и допълва, че репортерите са представители на медии, които са "от неудобната за вътрешния министър Бойко Рашков позиция".

Пред Mediapool вътрешният министър Бойко Рашков потвърди информация за арестите. Той съобщи, че му е предоставена информация, че става дума за задържани журналисти, някои, от които са употребили алкохол преди това. Имало е и сдърпване със служители на полицията. Някои от задържаните имат криминални регистрации за хулиганство, каза Рашков.

"Това все пак може да обясни поведението на част от задържаните", каза Рашков. Той допълни, че за него няма "неудобни и удобни журналисти", а "такива, които са журналисти и такива, които не са".

Кои са замесените

Участници в инцидента са репортерката от вестник "България Днес" Надя Панкова, отговорният редактор на жълтия сайт "Лупа" Заприн Караминов и фоторепортерът Виктор Леви, съобщава "24 часа".

В полицията е получен сигнал, че на 11-я етаж в сграда, където са редакциите на "Уикенд" и "Лупа", е възникнал скандал между тримата репортери и охраната на сградата. Извикани са полицаи, а един от охранителите заявява, че двама души са го били.

Полицаите се качват на 11 етаж и пред редакцията на сайта "Лупа" трима души им нанасят удари. Двама полицаи са ранени.

По случая са задържани тримата репортери. Образувано е досъдебно производство.

Главният редактор на "България днес" Николай Пенчев коментира, че не отговарят на истината публикациите в сайтове, в който се твърди, че инцидентът е политически и е насочен срещу журналисти от опозиционни медии.

"Първоначалната информация, която имам и която проверяваме в момента е, че става дума за битов инцидент, който няма нищо общо с вестник "България днес". Каквито и да са причините, реакцията на колежката е недопустима не само за журналист, но и за всеки човек", казва Пенчев.

Споделяне

Още от България