Трима ромски барони арестувани с обвинение за готвено убийство на прокурор от ВКП

Трима ромски лидери са били арестувани тази сутрин по обвинение, че са подготвяли убийството на прокурор от Върховната касационна прокуратура, съобщи БНТ в сряда привечер, като се позова на източници от ГДБОП.

Двама от задържаните са братя от град Левски. Третият задържан е известен като Любо Кардараша от Костинброд.Той пък преди месеци бе разпитван за убийството на ромския бос Станчо Владов, за което впоследствие като поръчител бе обвинен шефът на Върховното мешере Христо Върбанов - Папата.

По непотвърдена информация, тримата били платили 100 хиляди евро, за да бъде убит висшият прокурор. Изпълнението на мократа поръчка е било насрочено за първите дни на тази година, но задържането на тримата го осуетило.

Неофициално полицейски източници казват, че "поръчаният" прокурор е Олег Янев. Той е бивш следовател и една от основните фигури на следствието по време на делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов заедно с тогавашния шеф на отдел "Тежки престъпления" в дирекцията на полицията Ботьо Ботев. На едно от делото по убийството през 2001 г. свидетели твърдят, че са били притискани от Ботев и Янев да дават показания в исканата от следствието посока.

Мотивите за поръчаното убийство на Янев засега остават неизвестни.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?