Трима румънски министри са обвинени в несъвместимост и конфликт на интереси

Овидиу Силаги

Четирима членове на румънското правителство - трима министри и един заместник-генерален секретар - са обвинени от Националната агенция по прозрачността в несъвместимост, конфликт на интереси или имущество с недоказан произход, съобщи Аджерпрес.

 

Агенцията твърди, че министърът на регионалното развитие и туризма Едуард Хелвиг е в състояние на несъвместимост и има проблеми с един трудов договор, министърът на транспорта Овидиу Силаги не може да оправдае сумата от 45 000 евро и е заподозрян в съмнителни финансови операции, а делегираният министър за социалния диалог Ливиу Поп е обвинен в конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение в ущърб на държавните интереси.

 

Заместник-генералният секретар на правителството Сорин Дан Михалаке пък е в състояние на несъвместимост, твърди Националната агенция по прозрачността.

 

Премиерът Виктор Понта заяви, че четиримата членове на правителството ще бъдат отстранени, ако обвиненията срещу тях бъдат потвърдени. Той ги призова да предприемат всички необходими стъпки, за да бъде изяснен случаят.

 

"От първоначалните данни установихме, че сезирането не се отнася до проблеми с несъвместимост, свързани с дейността им в правителствения екип, а до моменти от миналото", посочи премиерът, съобщи електронното издание на вестник "Ромъния либера", цитирано от БТА.

 

От своя страна министърът на регионалното развитие и туризма Едуард Хелвиг заяви за телевизия Антена 3, че "това е строго политическа акция" и "политическа злоупотреба, за която някой трябва да отговаря".

 

"Ромъния либера" коментира, че това е тежък удар за лидера на либералите и съпредседател на управляващия Социал-либерален съюз Крин Антонеску, защото трима от обвинените

правителствени представители са негови приближени.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани