Трима са кандидатите да извършат стрес-тестовете на банките у нас

Снимка: БГНЕС

Три компании са подали оферти да проведат стрес-тестовете на банковата ни система, съобщиха от Българската национална банка в четвъртък. Крайният срок за участие в обществената поръчка за избор на финансов консултант за оценка на активите на банките в България изтече на 23 септември.

Кандидатите са "Оливър Уаймън ГмбХ" (Oliver Wyman), "Мазарс LLP" (Mazars LLP) и "Делойт България“ ЕООД. В следващите 60 работни дни, считано от 24 септември, ще се разгледат и оценят офертите, за да се избере предпочетеният изпълнител.

Прогнозната цена на поръчката беше 1.7 млн. лв. като желаещите да проведат стрес-тестовете на банките у нас трябва да дадат банкова гаранция за участие от 17 хил. лв. (8691.96 евро) и да докажат, че имат финансов ресурс от поне 600 хил. лв. или равностойността им в чужда валута според основния курс на БНБ.

Изисква се още участниците в процедурата да имат международен опит в оценката на качеството на активите на банки в Европа и да са направили минимум две еднакви или сходни подобни услуги за последните 3 години.

Срокът за изпълнение на поръчката е 12 месеца.

Именно провеждането на стрес-тестове на българската банкова система беше едно от основните обещания, дадени от новия управител на Централната банка Димитър Радев, още преди избора му на поста.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?