Трима съдии спориха има ли доказателства срещу Лилана

Лиляна Деянова

Бившата певица Лиляна Деянова (Лилана) остава за постоянно в ареста, реши във вторник апелативният специализиран съд. Решението обаче бе "на косъм", след като един от членовете на състава – съдия Даниела Росенова – остана на особено мнение. Според нея няма доказателства, че Деянова вършила престъпления. С гласовете на другите двама съдии обаче тя бе оставена за постоянно в ареста.

Деянова е обвиняема заедно със своя бизнес-партньор Мартин Димитров и брат си Александър Деянов. Според прокуратурата те са участвали в престъпна група за неправомерно усвояване на еврофондове, както и в принуда на длъжностно лице.

И тримата съдии счетоха, че няма доказателства за второто престъпление. Мнозинството от състава обаче реши, че за обвинението за усвояването на евросредства Деянова и Димитров трябва да останат в ареста. Гаранцията на Деянов бе намалена от 100 хил. лв. на 50 хил. лв.

Разследването започна преди десетина дни с акция в офисите на дружеството на Деянова и Димитров. Тогава бе иззета техника, а от прокуратурата обявиха, че е намерена апаратура, с която може да се подслушва.

Деянова и Димитров са основатели на стартиращата IT компанията "Нованор", която разработва продукти за транспорта, които продава предимно на американския пазар.

През лятото на 2019 г. двамата сезираха прокуратурата и Европейската комисия за корупция в пътната агенция във връзка с тол системата.

Преди 5 години Деянова и Димитров представиха приложението на пътната агенция - Lima, което дава информация за трафика и проблемите по пътищата у нас. Мобилното приложение е разработено с европейски средства от фирма "Декарт" ООД. Половината от капитала на тази компания към 2015 г. е собственост на Васил Божков, в момента обвиняем в редица престъпления, а останалата - на баща и син Борис и Лука Бекярови.

"Нованор" е разработчик и на приложението Civi, чрез което гражданите могат да подават сигнали към общините за нередности. Например разкопани улици, непочистни кофи за боклук, некачествен ремонт, спукан водопровод и т.н. "Нованор" участва и в обединението "Телетол", което беше кандидат за изграждането на тол системата за 180 млн. лв., но не беше избрано за изпълнител на поръчката.

През май 2019 г. "Телетол"АД стана втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси. Компанията обаче не получи достъп до тол системата и на практика не може да осъществява дейност. Това беше причината да заведе дело.

Ден преди мярката ѝ за неотклонение в запис, правен в ареста, Деянова обяви, че е атакувана заради дързостта си да се изправи срещу корупцията в пътнат аагенция и тол системата.

Според нея действията на прокуратурата са заради сигнала до Брюксел, който съдържал "400 страници с веществени доказателства и данни, доказващи как парите на хората от винетки отиват в една куха фирма, а не в държавния бюджет".

"Явно големите бизнесмени се уплашиха от нашата фирма "Телетол". Изплашиха се от 20 младежи, които искаха да пуснат просто едно приложение и да продават винетки, за да направят продукта по-добър за хората", обяви тя.

"Знам, че в последно време много усърдно работиха по тол системите, АПИ, но не мога да бъда конкретен с какво точно са се занимавали. Знам, че много се бореха за това, шуми се сега за сигнали, които те са подавали, но това е, което знам", каза пред бТВ братът на Деянова - Александър.

Той допълни, че не знае нищо за взаимоотношенията ѝ с Божков.

"Аз само знам, че с този човек, с който всички я свързват и говорят, аз никога не съм се срещал, никога не съм общувал, никога не съм имал каквото и да е било общо", заяви Деянов.

Споделяне

Още по темата

Още от България