Трима със съмнения за ешерихия коли са приети в болницата в Перник

Продължава търсенето на течове на вода в "Стомана“

Трима със съмнения за ешерихия коли са приети в болницата в Перник

Трима души са приети със съмнения за ешерихия коли в болницата в Перник, съобщи в сряда бТВ.

Тримата са от един и същи блок от квартал "Проучване", където е открита заразата във водата, казава директорът на лечебното заведение.Настанени са с оплаквания от температура и гадене в инфекциозното отделение.

Състоянието им вече е добро, като е възможно още утре да бъдат изписани.Резултатите от пробите им за евентуална бактериална инфекция се очакват до края на седмицата.

Водата в района на кв. "Проучване" и ул. "Рашо Димитров" нр. 5 в Перник е негодна за пиене, съобщи по-рано в сряда Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

При микробиологичен анализ в три проби са установени несъответствия по показателите "колиформи" и "ешерихия коли" /кв. "Проучване"/, като в две от тях е констатирано наличие на сулфитредуциращи клостридии /кв. "Проучване" и ул. "Рашо Димитров" 5/.

За резултатите е уведомено ръководството на ВиК дружеството. По разпореждане на РЗИ водоподаването в района на кв."Проучване" е преустановено до възстановяване на качеството на водата. На населението е осигурена питейна вода от цистерна.

Извършват се ремонтни дейности от "ВиК".След вземане на контролни проби и възстановяване на качеството на водата жителите ще бъдат информирани своевременно, уточнява РЗИ.

В други райони на града пък водата изобщо не достига дори и в часовете извън въведения в града режим. Десетки семейства посрещнаха Коледа не на режим, а изобщо без вода.

В пернишкия квартал "Kалкас" Коледа е различна от другите. Всички са посрещнали празниците с пресъхнали чешми, съобщава бТВ

Водата изобщо не е стигнала до някои от къщите в квартал "Калкас" от ноември до днес, твърдят потърпевшите.

Хората, чийто живот се върти около това кога ще има и кога няма вода, питат защото дори този режим не се спазва.

"Всеки ден давам по 20 лева за минерална вода. Да готвя и да къпем бебето с минерална вода", казва Юлия Георгиевапред репортер на телевизията.

В същото време властите влязоха в пернишкия завод "Стомана", за да търсят откъде изтича питейната вода.

"Те си вършат работата и търсят течове, а ние сме убедени, че на нашата територия няма нерегламентирани отклонения", обясни Константин Стаменов - упълномощен представител на "Стомана индъстри".

"Оказа се че този Клон 2, където сменихме крана, в един периметър от 2 километра има отечка, която е 90 литра в секунда", заяви Емил Костадинов - областен управител на Перник.

Проверяващите смятат, че в случая става дума за аварии, а не за отклоняване на питейна вода.

Перник е в бедствено положение до 29 декември. Но този  срок може да бъде удължен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?