Трима със съмнения за ешерихия коли са приети в болницата в Перник

Продължава търсенето на течове на вода в "Стомана“

Трима със съмнения за ешерихия коли са приети в болницата в Перник

Трима души са приети със съмнения за ешерихия коли в болницата в Перник, съобщи в сряда бТВ.

Тримата са от един и същи блок от квартал "Проучване", където е открита заразата във водата, казава директорът на лечебното заведение.Настанени са с оплаквания от температура и гадене в инфекциозното отделение.

Състоянието им вече е добро, като е възможно още утре да бъдат изписани.Резултатите от пробите им за евентуална бактериална инфекция се очакват до края на седмицата.

Водата в района на кв. "Проучване" и ул. "Рашо Димитров" нр. 5 в Перник е негодна за пиене, съобщи по-рано в сряда Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

При микробиологичен анализ в три проби са установени несъответствия по показателите "колиформи" и "ешерихия коли" /кв. "Проучване"/, като в две от тях е констатирано наличие на сулфитредуциращи клостридии /кв. "Проучване" и ул. "Рашо Димитров" 5/.

За резултатите е уведомено ръководството на ВиК дружеството. По разпореждане на РЗИ водоподаването в района на кв."Проучване" е преустановено до възстановяване на качеството на водата. На населението е осигурена питейна вода от цистерна.

Извършват се ремонтни дейности от "ВиК".След вземане на контролни проби и възстановяване на качеството на водата жителите ще бъдат информирани своевременно, уточнява РЗИ.

В други райони на града пък водата изобщо не достига дори и в часовете извън въведения в града режим. Десетки семейства посрещнаха Коледа не на режим, а изобщо без вода.

В пернишкия квартал "Kалкас" Коледа е различна от другите. Всички са посрещнали празниците с пресъхнали чешми, съобщава бТВ

Водата изобщо не е стигнала до някои от къщите в квартал "Калкас" от ноември до днес, твърдят потърпевшите.

Хората, чийто живот се върти около това кога ще има и кога няма вода, питат защото дори този режим не се спазва.

"Всеки ден давам по 20 лева за минерална вода. Да готвя и да къпем бебето с минерална вода", казва Юлия Георгиевапред репортер на телевизията.

В същото време властите влязоха в пернишкия завод "Стомана", за да търсят откъде изтича питейната вода.

"Те си вършат работата и търсят течове, а ние сме убедени, че на нашата територия няма нерегламентирани отклонения", обясни Константин Стаменов - упълномощен представител на "Стомана индъстри".

"Оказа се че този Клон 2, където сменихме крана, в един периметър от 2 километра има отечка, която е 90 литра в секунда", заяви Емил Костадинов - областен управител на Перник.

Проверяващите смятат, че в случая става дума за аварии, а не за отклоняване на питейна вода.

Перник е в бедствено положение до 29 декември. Но този  срок може да бъде удължен.

Споделяне

Още по темата

Още от България