Трима сътрудници на ООН отвлечени в Афганистан

Трима чуждестранни сътрудници на ООН, работили за изборите в Афганистан, бяха отвлечени в столицата Кабул.

Филипинските власти потвърдиха, че сред тримата отвлечени в четвъртък е филипински младши дипломат, работил за организирането на изборите в Афганистан, предаде Ройтерс. Заедно с него са отвлечени и две жени. Едната е с двойно британско и ирландско гражданство, а другата е косовска албанка.

Кореспондентът на ББС в Кабул посочва, че все още не е ясно дали отвличането има връзка с проведените по-рано този месец президентски избори в Афганистан, или затова, че са чужденци.

Филипинецът се казва Анхелито Наян. За Кабул са заминали филипински представители, които ще се включат в действията за освобождаване на отвлечените служители на ООН.

Шофьорът на автомобила на ООН, с който пътували тримата по време на отвличането, по-късно бил пуснат от похитителите, които преди това го набили.

Ръководителят на въоръжената групировка Мюсюлманска армия пое отговорност за отвличането, съобщи АФП, която цитира катарската телевизия Ал Джазира.

В изявление пред кореспондента на телевизията в Кабул лидерът на групировката - Акбар Агха, заявява, че "бойците от Мюсюлманската армия са отвлекли тримата служители на ООН". Той обаче не посочва какви са исканията на похитителите.

Според очевидци нападателите били петима, облечени във военни униформи и въоръжени с автомати Калашников. Те препречили пътя на колата на ООН около 12.30 ч. местно време и принудили чужденците да се качат в джип Тойота с тъмни стъкла, след което потеглили.

Автомобилът на световната организация е намерен със заключени врати, без следи от борба, уточнява АП.

Още от Свят