Трима съветници на Тръмп са обвинени по руското разследване

Единият призна за връзка с руснаци, обещали "мръсотия" срещу Клинтън. Бившият шеф на кампанията ще отговаря за пране на пари, заговор срещу САЩ и пр.

Пол Манафорт

Трима сътрудници на американския президент Доналд Тръмп бяха обвинени в понеделник по разследването за предполагаема руска намеса в президентската кампания миналата година.

Това са бившият ръководител на предизборната кампания на Тръмп - Пол Манафорт, неговият сътрудник Рик Гейтс и съветникът по външна политика Джордж Пападопулос.

Разследването се ръководи от специалния прокурор на министерството на правосъдието Робърт Мълър - бивш шеф на ФБР.

Манафорт е обвинен в пране на пари, конспирация срещу САЩ, укриване на данъци и др. Той и сътрудникът му Рик Гейтс сами се предадоха на федералните власти в понеделник сутринта.

По-късно Пападопулос се призна за виновен по отделно дело - че е лъгал ФБР за контактите си с професор, свързан с Кремъл, който казал, че Русия разполага с "мръсотия" за Хилари Клинтън – съперничката на Тръмп в президентските избори.

Пападопулос призна, че е подвел агентите на ФБР, когато са го разпитвали през 2016 г. по повод разследването си за руската намеса в американските избори.

Признанията на Пападопулос са потенциално най-опасни за Белия дом


Американската прокуратура разкри, че Пападопулос се е признал за виновен, малко след като повдигна обвинения на Пол Манафорт за пране на пари и укриване на данъци. "Чрез фалшивите си изявления и криене на информация, обвиняемият затрудни текущото разследване на ФБР за съществуването на връзки или координация между отделни лица, свързани с кампанията, и усилията на руското правителство да се намеси в президентските избори през 2016 г.", съобщиха прокурорите.


Но докато обвиненията срещу Манафорт не са пряко свързани с изборите през 2016 г., тези спрямо Пападопулос произтичат директно от контактите му с лица, близки до Кремъл в периода на работата му за кампанията на Тръмп. Именно разкритията за Пападопулос са потенциално най-опасни за Белия дом.

Пападопулос стана съветник на Тръмп през март 2016 г. и почти по същото време е провел среща с човек, описан от ФБР като "базиран в Лондон професор", който има "сериозни връзки с руски правителствени представители".

Професорът не е назован в съдебните документи, но ФБР казва, че след като е научил за участието на Пападопулос в кампанията на Тръмп, професорът му казал, че Русия разполага с "мръсотия" за Хилари Клинтън под формата на "хиляди имейли".


Професорът също така е свързал Пападопулос с рускиня, за която казал, че е племенница на Владимир Путин. Те са се срещнали в Лондон на 24 март 2016 г., според ФБР.

Професорът и въпросната рускиня имали редовни контакти с Пападопулос през март и парил 2016 г., обсъждайки възможността да организират на Тръмп или висши негови съветници посещение в Русия.

След това професорът запознал Пападопулос с човек в Москва, която е твърдял, че има връзки в руското външно министерство. Пападопулос е имал "многобройни разговори по Скап и чрез имейл" с руснак, който е искал да уреди среща между представители от щаба на Тръмп и руски официални лица.

В същото време Пападопулос е запознал предизборния екип на Тръмп с разговорите си с руснаците. "Руското правителство има открита покана от Путин за г-н Тръмп, когато той е готов", е заявил Пападопулос пред официален представител от кампанията на Тръмп на 25 април м.г.

Предложената визита никога не е осъществена и изглежда, че високопоставени членове от екипа на Тръмп не са били толкова въодушевени от идеята както Пападопулос.

"Ние се нуждаем от някой, който да предаде, че [с Тръмп] няма да прави такива посещения. Трябва да е някой на ниско ниво от кампанията, така че да не се изпраща никакъв сигнал", гласи съобщение, изпратено по вътрешната електронна поща в щаба на Тръмп.

Пападопулос е бил интервюиран от агенти на ФБР на 27 януари 2017 г., десет дни след като Тръмп стана президент. Тогава той е излъгал за контактите си с професора и с руснака, свързан с руското външно министерство.

По-късно той е заличил своята страница във Фейсбук, която съдържа информация за комуникации с двамата.

Пападопулос се е признал за виновен за това, че е дал неверни показания пред разследващите и предстои да бъде осъден.

Какви точно са обвиненията срещу Манафорт?

Обвиненията срещу Манафорт включват 12 пункта, сред които заговор за пране на пари, фалшиви твърдения и многобройни случаи на укриване на транзакции по банкови сметки в чужбина.

Според обвиненията Манафорт и Гейтс са прехвърляли пари чрез тайни банкови сметки в Кипър, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейшелските острови. Така през офшорни сметки са изтекли общо над 75 млн. долара.

68-годишният Манафорт е обвинен в изпиране на над 18 млн. долара, които той използвал за придобиване на собственост, стоки и услуги в САЩ. Той скрил този доход от министерствата на финансите и правосъдието. Гейтс превел над 3 млн. долара от офшорни сметки към други, които били под негов контрол, се посочва в обвинителния акт, разпространен днес от офиса на специалния прокурор Мълър.

Манафорт бе уволнен като шеф на кампанията на кандидата за президент Доналд Тръмп през август м.г. след като в медиите се появиха твърдения, че е организирал тайна лобистка операция в защита на проруски интереси в Украйна.

Той отдавна е обект на разследване на ФБР за неговите бизнес операции в Украйна и за работата си в полза на Партията на регионите на бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович. Това разследване бе включено в по-широкото разследване на Мълър. АП съобщи по-рано, че още преди 10 г. Манафорт е действал от името на проруски милиардер с цел да прокарва интересите на руския президент Владимир Путин.

Миналото лято Тръмп уволни Манафорт след само два месеца начело на неговата предизборна кампания, след серията от негативни медийни публикации за работата на Манафорт като консултант на чуждестранни организации, опасявайки се, че това ще навреди на президентската му кампания.

Самият Манафорт отрече да е вършил нещо нередно, свързано с работата му за украинците и заяви чрез свой говорител, че тя била "напълно прозрачна и законна". АП добавя, че той едва неотдавна, със задна дата, се е регистрирал в министерството на правосъдието като чуждестранен агент за част от действията си в Украйна. Това, според агенцията, е мълчаливо признание, че той е действал в нарушение на федералните закони за прозрачност.

Гейтс е дългогодишен бизнес партньор на Манафорт, който има връзки с много руски и украински олигарси. Той е бил и заместник на Манафорт по време на краткото му назначение като шеф на кампанията на Тръмп.

Президентът Тръмп отрича всякакви обвинения в задкулисно сътрудничество с Русия и нарича разследването на министерството на правосъдието "лов на вещици", макар че обеща да сътрудничи на Мълър.

Разследването на Мълър

Американските разузнавателни служби стигнаха през януари до заключението, че Русия се е намесила в изборите в опит да помогне на Доналд Тръмп да победи кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън, като е извършила кибератака и е разпространила поставящи я в неудобно положение имейли и като е използвала пропаганда в социалните мрежи да я дискредитира.

Мълър, който е бивш директор на ФБР, разследва дали има връзки между сътрудници на Тръмп и чуждестранни правителства, както и евентуални схеми с пране на пари, избягване на данъци и други финансови престъпления, казват запознати с разследването източници.
Той проверява и дали Тръмп или неговите помощници са възпрепятствали разследването.
Тръмп отхвърля твърденията за тайни споразумения с руснаците и казва, че разследването е "лов на вещици".

Кремъл също отрича да се е намесвал по какъвто и да било начин в американските избори.

Екипът на Мълър върши работата си дискретно и досега нищо не е изтекло за имената на основните заподозрени, остават неизвестни и обвиненията, които ще бъдат повдигнати.

Тръмп иска разследването да се насочи и към щаба на Клинтън

На този фон президентът на САЩ Доналд Тръмп отново изрази недоволство от разследването за предполагаеми връзки между членове на предизборния му екип и руското правителство.

Тръмп заяви в Туитър, че се появяват нови и нови факти" за връзки между Русия и бившата му опонентка за президентския пост Хилари Клинтън. "НАПРАВЕТЕ НЕЩО!", призова президентът на САЩ в един от петте си поста в социалната мрежа тази сутрин.

Тай Коб, член на правния екип на Тръмп, каза, че коментарите на президента не визират репортажа на Си Ен Ен. Държавният глава продължава да сътрудничи на Мълър, добави той.

В туитовете си Тръмп отбеляза, че предизборният екип на Клинтън е помогнал за финансирането на политическо разследване срещу него.

В резултат на това проучване според президента на САЩ е било създадено досието за предполагаемите му връзки с Русия.

Тръмп напомни и за продажбата на уран на Москва по времето, когато Хилари Клинтън е била държавен секретар на САЩ, за десетките хиляди имейли с класифицирана информация, които тя е съхранявала на частен сървър, както и за решението на тогавашния директор на ФБР Джеймс Коми да не ѝ повдига обвинения за възможно неправилно съхранение на поверителната информация.

"Вместо това те търсят фалшиво наговаряне между Тръмп и Русия, което дори не съществува", заяви той.

В последния си туит Тръмп каза, че темата за Русия неслучайно се повдига отново точно в момент, когато Републиканската партия се бори за исторически, според президента на САЩ, данъчни реформи и съкращаване на данъците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?