Трима сержанти задържани заради бягството на затворници

Задържани са трима сержанти от надзорно-охранителния състав на затвора в град Белене, отговорни за бягството на двамата затворници пред сградата на районнния съд в Левски. Това съобщи военно-окръжният прокурор на Плевен полковник Ясен Златев, цитиран от БТА. Той уточни, че в следствения арест са главен сержант Слави В. и старши сержантите Милен К. и Светослав К.

Военна прокуратура е постановила задържане в ареста за 72 часа на тримата, тъй като приключилата проверка снощи доказала допуснати от тях длъжностни престъпления по време на конвоирането на затворниците.

Служителите ще бъдат подведени под отговорност по чл. 387, ал. 2 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание от една до осем години лишаване от свобода, уточни полковник Златев.

Задържаните сержанти от беленския затвор са конвоирали общо петима затворници до районния съд в град Левски. Двама от тях - 24-годишният Николай Димитров и 19-годишният Светослав Чоканов сами са успели да свалят белезниците си и да избягат от служебния автомобил на затвора.

Чоканов беше заловен от полицията късно вечерта същия ден, а Димитров се предаде сам на следващия ден, след като бил убеден от семейството си. Той заявил, че бягството е било предварително подготвено.

В затворническата килия Николай успял да изработи ключ, с който бързо да се освободи от белезниците, съобщи МВР. Замислял е нелегално да премине границата ни и да се установи в Гърция.

Споделяне

Още от България