Трима студенти разпънаха плакат в парламента: "Не ви ли е срам?"

"Никой не ни праща, протестираме срещу това, което с случва", казаха студентите

Снимка БГНЕС

Трима студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски” разпънаха в петък в парламента два транспаранта с надпис: "Студентите питат: Не ви ли е срам?" Транспарантът престоя няколко минути на балкона за посетители, след което бе иззет от квесторите. Тримата младежи бяха изведени от балкона и заведени в кабинета на парламентарния председател Михаил Миков, който ги покани на кафе.

Краткият разговор очевидно не е променил нагласата на младежите, които на излизане отново казаха, че искат оставка.

Младежите се влезли с разрешение в сградата на Народното събрание след като са дали заявка за гражданско посещение.

"Ние сме студенти от Софийския университет. Представляваме себе си. Нямаме организация, не сме част от партийни или неправителствени структури. Дойдохме тук, без някой да ни е казал, без някой да ни е платил. Правим го, защото смятаме, че е правилно като граждани да изразим позиция по всякакъв начин, без да нагрубяваме другите или да нарушаваме тяхното лично пространство. Вдигнахме плакатите, прибрахме ги”, каза Ивайло Динев, който учи специалност "Културна антропология". Ангел Златков учи "Минало и съвременност на Югоизточна Европа", а Румен Стоев е студент по право.

"Дойдохме заради това, което се случва в последните години, не само сега. Обстановката в момента е реакция на последните години управление на всички партии. Въпросът беше зададен към всички депутати в сградата: "Не ви ли е срам от българския народ?”. Не работят в интерес на хората, а в други интереси – частни, партийни, олигархични”, обясни Ивайло Динев.

"Ние не протестираме само срещу това управление, протестирали сме и срещу Бойко Борисов, и срещу предишното управление. Въпросът е, че когато излизат хора – дали 1000 или 100 000, трябва да има чуваемост. Когато някой сгреши, трябва да си признае грешката и да си подаде оставката. Изборът на Делян Пеевски не е ли избор, който по всякакъв начин делегитимира институцията ДАНС? Нови избори не означава да изберем същите или да се появят нови, а означава, че тези си признават грешката си и са готови да се явят отново на избори. Искаме морал – хора, които са честни, принципни”, заяви Ивайло Динев.

За срещата си с Миков младежите казаха: "Той ни обясни неговата позиция, ние обяснихме нашата позиция. Позициите не се срещнаха”.

По думите им Михаил Миков се е съгласил с тях, че институцията на Народното събрание няма голяма подкрепа.

Младежите се заканиха отново да разпънат плакат в парламента. На него щяло да пише: "Политиците – на общежитие”. Общежитието е направено като затворническа килия. Отношението там е общо взето като в затвор”, коментира Ивайло Динев.

"За мен нови избори не означава да изберем същите или някакви нови да се появят, а означава, че тези, които са тук, признават грешката си и са готови да се явят отново на избори", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?