Скандалът в Турция се разраства

Трима турски министри подадоха оставки

Трима турски министри подадоха оставки

Трима турски министри подадоха оставки след скандала с арестувани приближени на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Оставки в сряда подадоха министрите на вътрешните работи и на икономиката на Турция - Муаммер Гюлер и Зафер Чаглаян, а по-късно през деня това направи и министърът на околната среда и градоустройството Ердоган Байрактар.

"Подавам оставка от поста си на министър и на депутат", заяви Байрактар по телевизия НТВ и прикани Ердоган също да подаде оставка.

24-ма души, сред които синовете на двамата министри, а също така бизнесмени и генералният директор на държавната банка "Халкбанк", бяха обвинени и изпратени в предварителния арест в рамките на антикорупционната операция срещу висши политици и служители, близки до кабинета на Реджеп Ердоган.

Премиерът вече окачестви случая като "заговор" и "мръсен капан", зад който стои според него мощна религиозна общност, целяща да дестабилизира правителството преди наближаващите местни избори през март и президентски - през юни, напомня агенцията.

Икономическият министър Зафер Чаглаян разпространи кратко комюнике, в което заяви, че напуска поста си, за да може окончателно да се изяснят нещата около "тази долна операция, насочена срещу нашето правителство", съобщи БТА.

"Операцията, започнала на 17 декември, безспорно е отвратителен заговор срещу нашето правителство, нашата партия и нашия народ", заяви Чаглаян.

Полицейската операция разклати репутацията на кабинета, оглавяван от Реджеп Тайип Ердоган, чиято партия е на власт от 2007 г., а самият той си бе изградил имиджа на герой в борбата срещу корупцията в Турция.

В сряда Ердоган отказа да коментира оставката на тримата министри, но посочи, че  ”цялата тази конспирация има международно измерение, която има за цел да помрачи бъдещето на Турция”.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят