Трима турски заложници убити в Ирак

Трима турски заложници са убити в Ирак от групировката Ат Таухид уа Джихад (Единобожие и джихад) свързана с един от лидерите на Ал Каида в Ирак - Абу Мусаб ал- Заркауи, предадоха осведомителните агенции в четвъртък, като се позоваха на катарската сателитна телевизия Ал Джазира.

Телата на двама убити турски граждани и на трети, неидентифициран мъж, за когото се предполага, че е турчин, бяха открити снощи край път северно от Багдад, съобщи в четвъртък иракската полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

Ал Джазира предаде, че е получила видеоматериал, показващ убийството на трима турски заложници и писмено изявление на арабски език, в което групировката на Заркауи поема отговорност за убийството на трима турски граждани.

Засега остава неясно дали намерените снощи тела са на тримата заложници, показани във видеоматериала, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник от иракската полиция посочи, че са намерени документи за самоличност у двама от убитите мъже, удостоверяващи, че те са турски граждани и идентифициращи ги като Яхя Кадир и Маджид Мохамед. У тялото на третия мъж не са намерени документи за самоличност.

Засега не е ясно къде са били убити тримата, нито пък с каква цел са били в Ирак, уточниха от иракската полиция.

Телевизията излъчи част от видеоматериала без кадрите, показващи убийството. На излъчените в ефир кадри се виждат трима мъже, седнали на земята, които показват паспортите си пред камерата. Зад тях са застанали трима маскирани въоръжени мъже, един от които чете изявление, на фона на черно знаме, което изглежда подобно, но не и идентично на знамето на Единобожие и джихад, уточнява Ройтерс.

Редактор в Ал Джазира каза, че тримата заложници са били застреляни.

Турското външно министерство и посолството на Турция в Багдад заявиха, че не разполагат с информация във връзка със случая.

Пред агенция Франс прес обаче турски дипломат посочи, че излъчената от Ал Джазира информация "изглежда достоверна". По думите му "има индикации, които сочат, че екзекуциите са истински". Той отказа да идентифицира жертвите, но уточни, че те не са сред турските граждани, за които е известно, че са в плен в Ирак.

По-късно в четвъртък бе съобщено, че турското правителство е свикало спешно заседание във връзка със зачестилите отвличания.

Още от Балкани