Трима убити в турско издателство за библии

Трима души бяха убити в сряда в турско издателство, отпечатващо библии, съобщи ББС. Жертвите са били открити в сградата на издателство “Зирве” в град Малатия. Те са били със завързани крака и ръце, а гърлата им са били прерязани, съобщиха официалните власти. Пред същото издателство вече е имало протести на турски националисти, които са подозирали фирмата в развиването на мисионерска дейност.

В последната година има възраждане на националистическата вълна в Турция като често представителите на християнското малцинство се оплакват от натиск и тормоз, коментира ББС. През 2006 година католически свещеник бе убит от краен националист докато е проповядвал в църквата.

Главният мениджър на “Зирве” Хамза Озант заяви в сряда, че нейните служители са били заплашвани в последните няколко дни. От полицията вече съобщиха, че има няколко задържани във връзка с последния инцидент. Единият от убитите е германец.

“Дори и да не известни всички обстоятелства около това престъпление, аз възможно най-крайно осъждам това брутално престъпление”, се казва в изявление на посланик Екарт Кунц.

Малатия е известен като град, чиито жители са силно националистически настроени. Той е родно място и за Мехмет Али Агджа, който през 1981 година стреля по папа Йоан Павел II.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?