Трима учени с Нобелова награда за медицина за обмена на клетъчни данни

Трима учени с Нобелова награда за медицина за обмена на клетъчни данни

Германецът Томас Зюдхоф и американците Джеймс Ротман и Ранди Шекман са носителите на Нобеловата награда за медицина и физиология за 2013г.

 

Те са отличени за постиженията си в анализирането на това как клетките организират своята транспортна система и как пренасят информация – т.нар. везикуларен транспорт, което позволява да де хвърли допълнителна светлина върху болести като диабета и болестта на Алцхаймер. Тримата учени са постигнали големи успехи в разчитането на неврологичното влияние върху ключови органи.

 

"Благодарение на откритието им Ротман, Шекман и Зюдхоф разкриха изключително прецизната контролна система за транспорт и обмяна на информация между клетъчен материал", се казва в съобщението на Нобеловия съвет към Каролинския медицински институт.

 

Заедно с наградата тримата учени ще си разделят премия от 8 милиона шведски крони (1.2 млн. щатски долара).

 

Работата на тримата нови нобелисти хвърля светлина върху това как например се произвежда инсулинът и как е пускан в кръвта на подходящото място и в подходящото време, допълват от Нобеловия комитет.

 

Ротман е професор в Йейлския университет, Шекман - в Университета на Калифорния в Бъркли, а Зюдхоф - в Станфордския университет.

 

"Тези красиви открития са важни за разбирането на това как работи човешкото тяло и на очевидните последици от заболяванията в различни органи като нервната система, диабета и имунните заболявания", заяви на специалната пресконференция Ян-Инге Хентер, професор по клинична детска онкология в Каролинския медицински институт.

 

По традиция Нобеловите награди за медицина откриват седмицата по обявяване на носителите на престижните отличия в няколко категории на името на Алфред Нобел, които се връчват от 1901 г. насам.

 

Във вторник ще бъдат обявени имената на носителите на наградата в областта на физиката

 

Церемонията по награждаването ще се състои по традиция на 10 декември в шведската столица Стокхолм в деня, когато е починал основателят на Нобеловата награда – шведският индустриалец и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?