Трима учени си поделиха Нобеловата награда за икономика

Триото бе удостоено за "емпиричния анализ на цените на активите"

Юджийн Фама, Ларс Питър Хансен и Робърт Шилер (отляво надясно)

Нобеловата награда за икономика 2013 бе присъдена на учените Юджийн Фама, Ларс Питър Хансен и Робърт Шилер. Те бяха удостоени с наградата заради своя "емпиричен анализ на цените на активите", предаде Би Би Си в понеделник.

Според комитета по оценяването трите отделни доклада на лауреатите са "поставили основа за модерното разбиране за цените на дивидентите". И тримата икономисти работят в сферата на т.нар. "бихейвиористични финанси".

Наградата е на стойност 8 милиона шведски крони (1.2 млн. долара) и ще бъде поделена по равно между тримата лауреати.

Юджийн Фама от Чикагския университет е признат от икономистите за това, че доказа изключителната трудност при краткосрочното прогнозиране на цените на активите поради бързото влияние на всяка нова информация върху тях. Според комитета откритията на Фама дълбоко са повлияли по-нататъшните изследвания, като са променили пазарните практики.

Ларс Питър Хансен, също от Чикагския университет, получава наградата за развития от него статистически метод, който позволява да бъдат тествани теориите за оценяване на активи.

Робърт Шилер от Йейл е награден заради откритието си от 80-те години на миналия век, според което цените на борсата са обект на по-големи колебания, отколкото корпоративните дивиденти.

Пред Би Би Си Шилер заяви, че наградата за него е била истинска изненада.

"Приятели ми казваха, че ще спечеля, но не им вярвах", заяви той.

Шилер е познат на научната общност с трудовете си за финансовите балони, очертани в книгата му "Ирационално изобилие" (Irrational Exuberance). Според него сме свидетели на един вид социална епидемия, което означава, че явлението "балони" е склонно да се повтаря.

"По света има "балонени" пазари, било то на финансовата борса или в бизнеса с имоти. Тази година като че ли много държави преминават през имуществени балони", разказва нобеловият лауреат пред Би Би Си.

С обявяването на удостоените в икономиката приключва тазгодишното раздаване на нобеловите награди.

Икономическото направление в Нобеловите награди е добавено през 1968 година от Шведската централна банка в памет на индустриалеца Алфред Нобел. Самият той основава останалите пет награди – за медицина, химия, физика, литература и мир, през 1895 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?