Трима в болница и осем в ареста при етнически конфликт в село Марчево

Трима в болница и осем в ареста при етнически конфликт в село Марчево

Етнически конфликт се разрази в събота в село Марчево, община Гърмен. Стигнало се е до масов бой, който е докарал трима души до болницата, а осем други до ареста.

Причинната за конфликта е репортаж, който телевизията бТВ е показала в петък за селото, в което жителите се оплакват от набези и постоянни обири и обвиняват ромите от близкия кв. "Кремиковци". В събота ромите дошли да се саморазправят, въоръжени с брадви и ножове, разказват свидетели.

На мястото на боя са били изпратени всички налични за района полицаи. Пътят за квартал "Кремиковци" е затворен от полиция, за да не се стигне до ескалиране на напрежението.

Най-малко 8 души са били задържани в РПУ - Гоце Делчев след боя между българи и роми в село Марчево, съобщи кметът на община Гърмен Минка Капитанова. По думите ѝ, напрежението в селото все още не е утихнало, като полицейските служители са ограничили достъпа на жители от съседните населени места, за да се предотврати ескалиране на напрежението.

Враждата в района е от години заради редовни кражби, за които в селото обвиняват жителите на ромската махала.

МВР обаче твърди, че проблем в селото няма, защото патрул обикаля цяла нощ. Хората обаче не са го виждали този патрул, а виждат само кола на КАТ до селото.

Според полицията скандалът е на битова основа. Към 17.30 часа в квартал "Заграде" на Гърмен е станал скандал между две компании - едната от българи, другата от роми заради силно пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейката под чинара, а българите играели карти. Картоиграчите искали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване. Тъй като наблизо живеят много представители от малцинството, те са се притекли на помощ с брадви и мотики.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?