Трима възрастни мъже се задушиха в старчески дом в Хасково

Домът нямал система за известяване, защото скоро щял да се преустройва

Трима възрастни мъже се задушиха в старчески дом в Хасково

Трима мъже аа загинали при пожар в Дома за стари хора в парк Кенана в Хасково през нощта срещу сряда. Инцидентът е станал малко преди 4 часа. Причината е цигара, която подпалила дюшек.

Двама от мъжете са с психически заболявания, третият страдал от паркинсон, но понеже нямало кой да го гледа вкъщи, а места в подходящ за него дом нямало, бил настанен в този.

Задушилите се са 71-годишният Иван Димитров от новозагорското село Новоселец, 82-годишният Сюлейман Емин от хасковкото село Самакитка и 68-годишният Радю Петков от стамболовското село Малък Извор.

По предварителни данни виновен за пожара е Радю Петков, страдащият от паркинсон мъж, предаде Хасково.инфо. Той единствен пушел и се предполага, че се е събудил през нощта и е запалил цигара, но заспал. Незагасеният фас подпалил дунапреновия дюшек, на който лежал. Пушекът се разнесъл из цялата стая и задушил и останалите двама души.

За инцидента разбрала първа санитарката, която влязла в стаята малко след 3:30 часа. Жената била ужасена, когато видяла какво се е случило и веднага загасила тлеещия дюшек с вода.

Обясненията на директора на дома са, Радю многократно е бил предупреждаван, че не спазва забраната за пушене. Говорено било и със сина му, че Радю е с паркинсон и заболяването му предполага той да бъде настанен в друг дом. Синът му обаче обяснил, че няма места, а той не може да се грижи за баща си.

Възрастният човек е правил опити да напуска дома няколко пъти. Бягал, но го намирали и връщали. Опитвал се е дори да се спуска по въже, направено от чорапи през прозореца на стаята си, която се намира на третия етаж на дома.

Причината в дома за стари хора да разберат за трагедията твърде късно е липсата на пожароизвестителна инсталация, продължава Хасково.инфо. Такава, по думите на директора на дома, е задължителна от миналата година, но до този момент не е направена, тъй като според интегрирания план за развитие 2014-2020 година домът е трябвало да се трансформира и да съществува под друга форма и затова не са били вложени пари за инсталация. След днешния случай обаче, пожароизвестителна инсталация ще бъде монтирана.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?