Тримата гръцки банкови спасители се оттеглиха

Тримата гръцки банкови спасители се оттеглиха

Тримата ръководители на гръцкия фонд за спасяване на банки подадоха оставки, след като правителството на СИРИЗА се огъна под натиска на международните кредитори да ускори изчистването на финансовия сектор, пише "Файненшъл таймс", цитиран от БГНЕС.

Арис Ксенофос, изпълнителен директор на Гръцкия фонд за финансова стабилност (ГФФС), заместникът му Гиоргос Куцос и трети член на екипа им, Анастасиос Гагалис, бяха назначени преди по-малко от година от лявото правителство. Те се оттеглиха, след като комисия от независими експерти реши, че не са били способни да управляват изчистването на лошите дългове, което трябва да започне следващия месец.

Оставките показват отстъпление на премиера Алексис Ципрас от сблъсъка му с кредиторите по въпроса със справянето с необслужваните заеми.

Ципрас и правителството му не желаеха да предприемат действия и настояваха, че нередовните платци на ипотеки и затъналите в дългове малки бизнеси трябва да бъдат предпазени от замразяване на активите им.

Оставките обаче показват, че Ципрас най-малкото се е съгласил с исканията на наблюдателите от ЕС и Международния валутен фонд за смяна на висшето ръководство на ГФФС като условие за отключване на 86 млрд. евро от третия спасителен пакет за страната.

Новият изпълнителен екип на ГФФС ще бъде назначен на 18 юли и ще отговаря за дълго отлаганото преструктуриране на необслужваните кредити, които представляват повече от 50% от активите на четирите основни банки в страната.

Ксенофос, бивш инвестиционен банкер, и екипът му извършиха успешна капитализация в размер от 14 млрд. евро на "Пиреос”, Гръцката национална банка, "Алфа банк” и "Евробанк”.

ГФФС, най-големият акционер в гръцките банки, има контролни дялове в Националната банка и в "Пиреос” и по-малки в "Алфа” и "Евробанк”.

Споделяне

Още от Европа