Тримата изчезнали при взривовете още не са открити, издирва се и издирващият самолет

Тримата изчезнали при взривовете още не са открити, издирва се и издирващият самолет

Над едно денонощие след началото на взривовете в частен склад за разглобяване на боеприпаси в Ямболско, в неизвестност са не само трима работници, но и обследващ безпилотен самолет на военните, който трябваше да снима района, в който все още проехтяват гърмежи.

Изчезналите хора не са открити и при втория оглед, вероятността обаче мъжете да бъдат намерени живи е минимална, заяви в сряда следобед окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев.

Настанени в болница без опасност за живота са осем работници.

Все още не се знае какво е причинило експлозиите. Според предварителните данни на разследващите вероятната причина е човешка грешка.

Взривовете, макар и с по-малка честота, продължиха през цялата нощ, а последните са били към 12.00 часа в сряда. Няма данни за замърсяване на въздуха и водата в района, но главният път София – Бургас в участъка край Петолъчката остава затворен.

"Опасно е навсякъде"

Пуснатият в сряда сутринта безпилотен самолет, който трябваше да заснеме по въздух района край село Лозенец близо пътния възел Петолъчката, е паднал на земята от силния вятър.

Затова бе пуснат втори безпилотен самолет, който облетя два пъти района на взривените складове за боеприпаси. Първият самолет, който тежи едва 7-8 кг, се издирва.

"В момента се извършва търсене с бронирани автомобили, за да се вземе камерата, да се открият снимки от района. Освен това с две бронирани машини тип "Пустинна котка" на Военната полиция е извършено разузнаване и вътре в района и продължава самото търсене на тримата, за които нямаме никаква информация", заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Заместникът му Валентин Радев каза, че в издирването на падналия самолет не могат да се включат много хора, "защото е опасно навсякъде".

Падналият самолет е собственост на Софийския университет "Св. Климент Охридски", но е разработен и се използва съвместно с Военната академия.

Българската военна авиация не е устойчива на вятър. Една от най-скъпите придобивки на МО – товарният самолет "Спартан" - също се повреди тежко във ветровито време.

Министерството на отбраната ще включи и робот при издирването на тримата работници, съобщи пред парламента министър Аню Ангелов като уточни, че роботът е купен съвсем наскоро и все още не е изплатен.

Скъп робот бе купен и след взривовете в Челопечене, но се развали и вече не се използва.

Аню Ангелов съобщи още, че ще бъде предявен иск към фирмата - собственик на складовете "Берета Трейдинг" за заплащане на разходите по обезопасяване на района.

Вероятната причина – човешка грешка

Все още няма отговор на въпроса какво е причинило експлозиите, но от военното министерство съобщиха, че вече са засечени нарушения в базата за боеприпаси, която е бивш завод на "Терем" Трявна и в момента е собственост на частната фирма "Берета трейдинг".

Зам.- министърът на отбраната Валентин Радев съобщи, че са засечени нередности в складовете на частната фирма, която утилизира боеприпаси по договор с Министерството на отбраната. На място са намерени части от мобилни телефони, въпреки че работниците не са имали право да използват такива, докато работят със специфичната техника и боеприпасите.

"При звънене на телефон може да се получи прескачане на импулси и всичко може да стане", обясни зам.-министърът.

Според Радев вероятно причината е човешка грешка - производствена авария вследствие на неспазване на правилата.

По-късно военният министър Аню Ангелов обяви, че е установено още едно нарушение.

"Вътре в помещението са били само трима, въпреки че трябва да работят петима. Другите двама са били на терасата, те именно и са отнесени от взривната вълна. Всичко това говори определено за неизпълнение на технологичния процес, за който са инструктирани, ако са инструктирани", заяви Аню Ангелов.

В същото време началникът на сектор "Контрол на общоопасните средства" в МВР комисар Божидар Василев заяви, че от началото на годината във фирма "Берета трейдинг" са направени пет проверки и проблеми не са открити. До момента фирмата е обезвредила 329 тона боеприпаси.

Министър Ангелов посочи, че в склада на фирмата "Берета Трейдинг" е имало и други боеприпаси. "Взривът в производствения цех е със сила 10 тона тротил. Въпросът е, че в тези складове - 12 на брой, се съхраняват много голямо количество боеприпаси, които далеч не са само за утилизация. Съхранява се и стрелково оръжие, стрелкови боеприпаси. Това е склад на фирма, която се занимава и с търговия, освен с утилизация. Ние сме дали за утилизация по договора общо около 272 тона. Всъщност много малка част от боеприпасите, които сме дали по този договор за утилизация с "Берета Трейдинг", са боеприпаси, извлечени от Челопечене и съхранявани в нашата база в Костенец", каза военният министър.


Няма опасност за живота на ранените

Осем души, пострадали при взрива, все още са в болницата в Ямбол. Двама са с фрактури на горните крайници. Един пациент е с черепно-мозъчна травма и двама са с мозъчно сътресение. Двама пациенти са получили увреждания на слуха, вследствие на силните гърмежи по време на взривовете в складовото помещение.

”За всички тях няма опасност и са в добро общо състояние”, съобщи д-р Ивелина Георгиева от здравното министерство.

В болницата в Сливен е настанен един мъж, той е в добро общо състояние, за него също няма опасност. Той е бил консултиран от трима специалисти от болница "Пирогов".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?